Actie tegen "wilde" dieren in circus misleidend


Dieractivisten zoals "Wilde Dieren De Tent Uit" verkondigen slechts hun persoonlijke mening

MAASTRICHT, 20071206 -- Momenteel reist een kleine fototentoonstelling van actiegroep "Wilde Dieren De Tent Uit" langs een aantal steden in Nederland waar deze winter een circus komt. De actievoerders willen ons doen geloven dat alle "wilde" dieren in circussen het slecht hebben. Hun mening is voornamelijk gebaseerd op gebeurtenissen van ruim 25 jaar terug in de VS en Engeland. Toen heersten andere opvattingen over de omgang met dieren. Dat oude idee hebben dieractivisten nooit meer losgelaten. Het is wel heel erg makkelijk om die oude beelden en ideeën in te blijven zetten in de kruistocht tegen "wilde" dieren in circussen.

In de tentoonstelling worden recente foto's getoond van dieren in Nederlandse circussen. De kijker dient zich echter te realiseren dat de makers van de foto's een andere uitleg geven aan het begrip "diermishandeling". Een uitleg die niet overeenstemt met wat we in de samenleving verstaan onder "diermishandeling".

Dieractivisten willen ons doen geloven dat iedereen het met ze eens is. Zo plaatste "Wilde Dieren De Tent Uit" in december 2006 nog een tekst op hun website waaruit zou moeten blijken dat 78% van de Nederlanders tegen het optreden van ("wilde") dieren in circussen zou zijn. Pas toen het tegendeel (via wiskundige berekeningen) was bewezen werd het bericht van hun website verwijderd. Deze reizende tentoonstelling is de zoveelste poging van een luidruchtige minderheidsgroepering om mensen te overtuigen.

Actiegroep "Wilde Dieren De Tent Uit" schermt ook met een lijst van verboden op circusdieren. Zo wordt bijvoorbeeld Engeland genoemd. Daar is geen verbod! Wel is het zo dat er in Engeland zo'n 200 gemeenteambtenaren geen handtekening meer durven te zetten onder een speelvergunning voor het circus. Onder druk van bepaalde pressiegroepen. Engeland is dan ook de bakermat van het dieractivisme, waar reeds in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw gewelddadige aanslagen werden gepleegd op het bedrijfsleven. De angst zit er dus goed in! Het DEFRA, het "Britse ministerie van LNV", heeft onlangs een studierapport uitgebracht over dierwelzijn in circussen. Zowel voor- als tegenstanders hebben aan dat rapport meegewerkt. De conclusie: "Er is geen noodzaak tot een verbod op ("'wilde") circusdieren op grond van dierwelzijnsvraagstukken; het is hooguit een politieke keuze op grond van meningen". Dichter bij huis is er alleen een "lokaal verbod" in Winschoten. De buurgemeenten Veendam en Groningen hebben alle verzoeken van actiegroep "Wilde Dieren De Tent Uit" naast zich neer gelegd. Dit tot grote spijt van Jeroen van Kernebeek, de woordvoerder van deze actiegroep. Het gemeentebestuur van Groningen spreekt in een discussiestuk zelfs zo duidelijke taal over "dieractivisten" dat deze en andere groepen door deze gemeenten op een zijspoor worden uitgerangeerd!

Over deze (internationale) politieke ontwikkelingen zwijgen actiegroepen zoals "Wilde Dieren De Tent Uit". Waarmee eens en te meer duidelijk is dat het hun vooral gaat om eenzijdige communicatie op basis van hun persoonlijke mening.

Wilt u zelf zien hoe er in het moderne circus met dieren wordt omgegaan? Dan kunt u het beste het circus zelf bezoeken. Ook, of juist vooral, buiten de tijden van de voorstelling kunt u zelf kennismaken met de stand van zaken bij circussen die in Nederland optreden. Ook kunt u in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam (www.nmr.nl) de tentoonstelling "Hoe tem je een leeuw" bezoeken. Deze tentoonstelling is samengesteld door cultureel antropologe én Partij voor de Dieren lid Jet Bakels.

De circusbranche heeft, in overleg met het Ministerie van LNV, zelf regels opgesteld. De "Richtlijnen Welzijn Circusdieren" zijn sinds maart 2006 van kracht. Deze regels gelden niet alleen voor de bij de brancheorganisatie VNCO aangesloten circussen, maar voor alle circussen die permanent of tijdelijk in Nederland optreden. Meer informatie en de tekst van de Richtlijnen kunt u lezen op www.vnco.info/ (klik op "richtlijnen") en op www.europeancircus.info/ECA/ (klik op "dieren")

=======================

De Commissie Klassiek Circus is een onafhankelijk instituut dat zich ten doel stelt een aantal vooroordelen weg te nemen welke er bestaan over het klassieke circus. De commissie spreekt daarbij namens de ruim één miljoen bezoekers die jaarlijks voorstellingen van het klassieke circus bezoeken.

De meest recente bedreiging voor het klassieke circus is het vooringenomen standpunt van dieractivisten, die met verouderde informatie en onwaarheden een verkeerd beeld schetsen van het klassieke circus. De voorlichtingsactiviteiten van de Commissie Klassiek Circus richten zich op het algemene publiek en beleidsmakers op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Commissie Klassiek Circus,
Ron Mikkenie, voorzitter





Commissie Klassiek Circus