PERSBERICHT
Beleidsadvies voor verminderen van suïcidaliteit
Trimbos-instituut pleit voor landelijke aanpak voorkomen suïcides
Utrecht, 7 december 2007 - Aanbevelingen voor een landelijke aanpak, heldere streefcijfers voor vermindering van suïcidaliteit met 10 procent en een duidelijke regiefunctie voor de overheid. Dat is de kern van het Advies 'Verminderen van Suïcidaliteit' van het Trimbos-instituut, dat opgesteld is in opdracht van het Ministerie van VWS en vandaag aan de Tweede Kamer is verstuurd. Bij vermindering van suïcidaliteit gaat het om zowel het voorkomen van suïcidegedachten, -plannen, -pogingen én de suïcide zelf. Het is mogelijk meer gerichte zorg en preventieve interventies te bieden aan bepaalde groepen mensen, tegelijkertijd is er aanvullend onderzoek nodig naar effectieve interventies, bijvoorbeeld naar de mogelijke effecten van internet interventies.
Hoewel de Nederlandse suïcidecijfers binnen Europa relatief gunstig zijn, is onder mannelijke twintigers zelfdoding na verkeersongevallen de tweede doodsoorzaak en maakt 23 % van de sterfte uit. Onder jongeren is dat aandeel lager (bij jongens 18% en bij meisjes 11%). Het aantal mensen met suïcidegedachten en suïcidepogingen, met of zonder verwondingen, stemt echter tot ongerustheid. Jaarlijks komen suïcidepogingen en zelfverwonding bij 6.6 % van de jongeren voor. Bij volwassenen is dat 0.9 %, en gaat het om 94.000 mensen. Bij jonge vrouwen van Turkse en Surinaamse afkomst zijn deze cijfers lokaal twee keer zo hoog als onder autochtone vrouwen.
Aanbevelingen en streefcijfers
Vermindering van suïcidaliteit is mogelijk als op diverse beleidsterreinen verschillende benaderingen en interventies naast elkaar gerealiseerd worden. Het streven is dat alle voorgestelde aanbevelingen samen leiden tot een toetsbare vermindering van suïcidaliteit. Streefdoel is dat het aantal suïcides, suïcidepogingen en recidives van suïcidepogingen elk met 10 % afneemt in de komende 5 jaar. Om dit te bereiken, zijn negen beleidsaanbevelingen opgesteld. De aanbevelingen liggen op het terrein van een regiefunctie voor de landelijke en regionale overheid, op zorg (preventief beleid en opvang na een suïcidepoging), opleidingen maar reiken ook tot opvang van nabestaanden en preventieve zelfhulp bij suïcidaliteit. Zo moeten bijvoorbeeld ook de sectoren onderwijs en vervoer betrokken zijn, in verband met suïcidaliteit bij jongeren en suïcides op het spoor. Voorgesteld wordt een activiteitenplan met belanghebbende organisaties op te zetten waarbij de landelijke overheid en de regionale overheden het voortouw nemen.
Achtergrond
Het Beleidsadvies is een actualisering van het 'Advies inzake suïcide' van de Gezondheidsraad uit 1986 en de discussienota uit 1989. Gericht en geïntegreerd beleid is hierna om uiteenlopende redenen nooit van de grond gekomen. De Ivonne van de Ven stichting heeft zich ingezet om hier verandering in te brengen. In het voorliggende advies staan daarom concrete aanbevelingen hoe de kennis en voornemens nu wel omgezet kunnen worden in beleid.
Bij opstelling van het advies is een breed samengestelde begeleidingscommissie betrokken met verschillende belanghebbenden onder voorzitterschap van prof dr. A. Kerkhof.
Het beleidsadvies 'Verminderen van suïcidaliteit. Actualisering van het Advies inzake Suïcide' van het Trimbos-instituut is op te vragen bij het Trimbos-instituut.
Prijs: E 22,-. Artikelnummer:AF 0742.
De samenvatting kunt u hier downloaden.
Voor meer informatie kunt contact opnemen met het Trimbos-instituut, afdeling voorlichting: Marjan Heuving, 030 - 297 1138 of mobiel 06 -5139 5629
---- --
Trimbos-instituut