GroenLinks

Europese Unie moet Bush uit zijn isolement trekken

Logo VN-klimaatconferentie Bali 7 december 2007

Deze week zijn de klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties van start gegaan in Bali. De klimaattop duurt nog tot volgende week donderdag. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg hoopt dat er voor die tijd sterke afspraken gemaakt worden om het klimaatprobleem aan te pakken.

In Bali onderhandelen vertegenwoordigers uit meer dan 180 landen over een nieuw klimaatakkoord dat het Kyoto-protocol moet opvolgen. GroenLinks vindt het belangrijk dat ze daarbij bindende afspraken maken om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Buitenweg: "Het is 5 voor 12. Als we de ernstige gevolgen van klimaatverandering willen beperken, dan zullen we nu toch echt aan de bak moeten. Het Kyoto-protocol was een eerste stap, maar nu is het zaak om door te pakken. De uitstoot van broeikasgassen moet voor 2020 met 30% verminderd worden en vervolgens voor 2050 met 50-85%."

Europese Unie
Bij de klimaatonderhandelingen in Bali opereert de Europese Unie als één blok. Dat is belangrijk want de grootste uitdaging zal zijn om Bush zo ver te krijgen bindende normen te steunen. Dit wordt cruciaal, want als topvervuiler Amerika nee zegt, dan zullen ook grootvervuilers China en India weigeren. "Het is een mooie opsteker dat de nieuwe premier van Australië, Kevin Rudd, aan de vooravond van de klimaatonderhandelingen het Kyoto-protocol ondertekende. Nu zijn de Verenigde Staten het enige geïndustrialiseerde land dat het verdrag niet getekend heeft. De grootste uitdaging voor Europa is om Bush uit zijn isolement te trekken, zodat hij alsnog bindende reductiedoelstellingen zal steunen."

Bindende normen
In november nam het Europees Parlement op initiatief van de Groenen een resolutie aan, waarin het de lidstaten en de Europese Commissie oproept om in Bali in te zetten op strenge, bindende normen. Ook steunde het Europarlement het voorstel van de Groenen om maatregelen te nemen tegen landen, die een nieuw klimaatverdrag niet ondertekenen. "Het voeren van goed klimaatbeleid kost veel geld. Landen die zich daaraan onttrekken besparen dus kosten en dat mag ze geen voordelen opleveren. Daarom vind ik dat er een invoerbelasting moet komen op producten uit landen, die zich niet willen scharen achter bindende normen. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Deze maatregelen zullen een extra stimulans zijn voor landen om zich te scharen achter het nieuwe klimaatakkoord", aldus Buitenweg.

Overigens is er een flinke delegatie van de Europese Groenen in Bali aanwezig om de onderhandelingen te volgen en om te kijken of de lidstaten en de Europese Commissie hun verantwoordelijkheid nemen. Ook zijn er om die reden groene parlementariërs uit de nationale parlementen in Bali, waaronder vanaf volgende week ook GroenLinks-Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak.

Ook aandacht voor aanpassing
Op dit moment ligt de nadruk in de discussie over klimaatverandering vooral op het voorkomen ervan. GroenLinks vindt het voorkomen van klimaatverandering heel belangrijk, maar er moet ook aandacht zijn voor de aanpassing aan klimaatverandering. Kathalijne Buitenweg: "De gevolgen van klimaatverandering doen zich nu al voor. Daar kunnen we niet van wegkijken. De landen, die het meeste te lijden hebben onder de verandering van het klimaat zijn de armste landen. Zij hebben er de minste schuld aan maar dragen nu wel de zwaarste lasten. Ik vind het daarom belangrijk dat in Bali ook afspraken worden gemaakt over het aanpassen aan klimaatverandering. Daarbij moeten de rijke, geïndustrialiseerde landen het meeste betalen."

GroenLinks vindt echter wel dat aanpassingen aan de klimaatverandering nooit een argument mogen worden om minder te doen ter voorkoming ervan. "Het belangrijkste blijft het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen door te investeren in duurzame technieken en door minder energie te gebruiken", aldus Buitenweg.

Website Europese Groenen
De Groenen in het Europees Parlement lanceren op zaterdag 8 december een speciale website (www.stopclimatechange.net) waar uitgebreid verslag zal gedaan worden over de klimaatconferentie.

Zie ook:

* dossier Schone lucht, klimaat en energie
* website United Nations Climate Change Conference (met live webcast)