GroenLinks

EU-missies naar Kosovo gaan ondanks mislukte onderhandelingen door

Onafhankelijkheid Kosovo 7 december 2007

Vorige week zijn de onderhandelingen tussen Kosovo-Albanezen en Serviërs over de toekomstige status van Kosovo mislukt. Op 10 december doen bemiddelaars uit de EU, de VS en Rusland, verslag over de onderhandelingen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Volgens GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk, Kosovo-rapporteur in het Europees Parlement, moeten en zullen de EU-missies naar Kosovo uiteindelijk doorgaan. Ook als Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid uitroept.

Gesteggel
"In de VN-Veiligheidsraad begint nu het gesteggel over de toekomst van Kosovo. Als gevolg van de obstinate houding van Rusland, zal ook de Veiligheidsraad geen oplossing vinden. Alle tekenen wijzen erop dat de Kosovaren vasthouden aan hun plan om onafhankelijkheid uit te roepen. Waarschijnlijk gebeurt dit pas na een overleg met de EU en de VS", voorspelt Lagendijk.

Naar verwachting zal Kosovo de uitgangspunten van het plan van VN-gezant Martti Ahtisaari respecteren. Namelijk een onafhankelijk Kosovo onder internationaal toezicht, waarin mensenrechten worden beschermd.

Geen akkoord over onafhankelijkheid
Voor Lagendijk was het geen verrassing dat Servië en Kosovo niet tot overeenstemming kwamen. Toch waren de onderhandelingen volgens hem niet zinloos. "De EU is tot het uiterste doorgegaan om de Serven en Kosovaren op één lijn te krijgen. Ook de EU-lidstaten die twijfelen over een onafhankelijke status van Kosovo konden dat zien. Als Kosovo zichzelf uiteindelijk onafhankelijk verklaart, zullen de meeste EU-lidstaten de nieuwe staat erkennen. Vermoedelijk gaan drie tot vijf lidstaten niet gelijk tot erkenning over, maar ze zullen de Europese missies niet tegenhouden."

Twee EU-missies
De EU heeft op basis van het Ahtisaari-plan twee missies voor Kosovo voorbereid. De zogenaamde International Civilian Office is een bestuurlijke missie om toe te zien op internationale afspraken over onder andere rechten van de Servische minderheid en om advies te geven over goed bestuur. De tweede missie valt onder het Europees Veiligheids- en Defensiebeleid en is er op gericht politie en justitie in Kosovo te ondersteunen en op te leiden.

Het Europees Parlement ondersteunt naar verwachting beide missies, ook financieel. Er bestaat nog wel een verschil van mening over de juridische basis voor het sturen van de missie, aangezien de Veiligheidsraad waarschijnlijk geen nieuwe resolutie zal uitvaardigen.

Zie ook:

* dossier Balkan en de EU