Woonbond


06-12-2007

Friese woningcorporatie gaat voor CO2-neutraal

De Friese woningcorporatie Welkom (Bolsward) wil een CO2-neutrale organisatie zijn. Daartoe is er een Milieubeleidsplan opgesteld. Dit vormt de leidraad voor verdere actie in de komende decennia. Concrete maatregelen, maar vooral ook een mentale de organisatie als bij de huurders.

Welkom is er ermee begonnen alle emissies die de activiteiten van Welkom veroorzaken, in kaart te brengen. Van het aantal kopietjes en de leaseautos tot en met de uitstoot van de huishoudens die de woningen huren. De focus lag daarbij op energievebruik en CO2-uitstoot. Vervolgens is gekeken naar die producten en processen waar Welkom invloed op zou kunnen uitoefenen. Dat leverde tal van ideeën op. Van heel realistische zoals plaatsen van HR++ glas in alle woningen, tot heel onrealistische zoals het niet meer leveren van energie na 10 uur s avonds.

Welkom wil een CO2-neutrale organisatie zijn. Maar niet ten koste van alles. Kosteneffectiviteit blijft belangrijk en het milieubeleidsplan moet gezien worden als logisch onderdeel van onderhoud en beheer. Welkom bouwt nu bijvoorbeeld enkele woningen waarin onder andere gebruik gemaakt wordt van warmtepompen en lage temperatuurverwarming. Daarmee wordt uiteindelijk een Energieprestatie coëfficiënt (EPC) van minder dan 0.5 bereikt. Elders wordt gebruik gemaakt van de warmte die een revalidatiecentrum opwekt met een houtkachel om woningen in de buurt te verwarmen.

De mogelijkheden van CO2-reductie zijn het grootst in het huidige woningbezit. Juist daar is veel milieuwinst en kostenbesparing mogelijk. Daarom wil Welkom naast de inspanningen om de interne organisatie op den duur CO2-neutraal te maken, ook de houding en het gedrag van haar huurders beïnvloeden. Het energielabel dat vanaf 1 januari 2008 verplicht is bij huur en verkoop, is een goed aanknopingspunt. Enerzijds helpt het energielabel om strategische beleidskeuzes te maken binnen de organisatie omtrent ingrepen en onderhoud van de bestaande woningen. Maar het helpt ook om huurders uit te leggen welke maatregelen de corporatie neemt om de energieprestatie van een woning te verbeteren. Huurders mogen verwachten dat Welkom zorgt voor een goede woning met een fatsoenlijke energierekening. Bij sommige huizen is de verhouding huur en energie nu al fifty-fifty.