Socialistische Partij

Woonruimteverdeling inzetten voor gemengd wonen

29-11-2007 * Minister Vogelaar gaat het gemeenten makkelijker maken om de woonruimte-verdeling in te zetten voor het bevorderen van gemengde wijken. Zij zal dit meenemen in de herziening van de Huisvestingswet die begin volgend jaar door de Tweede Kamer wordt besproken. De minister deed haar toezegging in reactie op een voorstel van de SP bij de behandeling van haar begroting voor 2008.

Op dit moment biedt de Huisvestingswet de gemeente alleen bij schaarste op de woningmarkt de mogelijkheid om door middel van een regionale woonruimte-verordening regels te stellen aan de verdeling van sociale huurwoningen. Straks kunnen ook op basis van leefbaarheidsproblematiek (met inbegrip van segregatie) regels gesteld worden.

SP-kamerlid Paulus Jansen: "Ik had in eerste termijn de suggestie gedaan om in dergelijke situaties huurders die inschrijven op een woning in een "gespiegelde wijk" een bonus te geven op hun inschrijfduur, waardoor ze stijgen op de rangorde van belangstellenden, zónder dat er sprake is van absolute voorrang." Minister Vogelaar zegde toe om bij de behandeling van de herziening van de Huisvestingswet te reageren op het voorstel van Jansen.

Er zijn overigens nog meer mogelijkheden om via de woonruimte-verdeling gemengd wonen te bevorderen. Zo kan er worden bepaald dat woningen alleen worden aangeboden aan een specifieke doelgroep, zodat er bijvoorbeeld geen concentratie grote gezinnen terecht komt in één portiek. Ook de PvdA ziet wel wat in zo'n aanpak.