Ingezonden persbericht


Stichting Biologisch Goed Van Eigen Erf

Persbericht

6 december 2007

Nederlandse Zuidpoolreizigster promoot klimaatverantwoord consumeren met biologische producten van eigen erf

Op Sinterklaas avond knabbelde Bernice Notenboom op een klimaatverantwoord biologisch speculaasje op het Ronne-ijsplateau in Antarctica. Van daar uit vertrekt vandaag, ijs en weder dienende, haar 865 km lange expeditie op ski's naar de Zuidpool die Bernice als eerste Nederlandse vrouw hoopt te bereiken. Met de expeditie wil Bernice de noodklok luiden over het smelten van de ijskappen door klimaatverandering. Ook wil ze een voorbeeld zijn hoe je zelf duurzamer kunt consumeren. Op de website www.vaneigenerf.nl is de expeditie te volgen.

De Nederlandse Bernice Notenboom, woonachtig in Canada, werkt als expeditieleider en journalist voor ondermeer National Geographic Magazine. Eerder dit jaar nam zij deel aan expedities naar de Noordpool en de "Cold Pole" in Siberië waar zij met eigen ogen de gevolgen van klimaatverandering zag. Zelf een fervent voorstander van biologisch eten en duurzaam consumeren, besloot zij om haar expeditie zo milieuverantwoord mogelijk in te richten:

Bernice: "Onze expeditie probeert zoveel mogelijk carbon-neutraal te zijn vanaf het moment dat we in Antarctica aankomen. Onze kleren zijn speciaal voor deze expeditie gemaakt van mais en plastic flessen, biodegradeerbaar thinsulate en moreno ecologische wol. Onze voeding komt van de biologische keuken en lokale producten van eigen erf."

Bevoorraad door Nederlanse biologische boeren

Op dinsdag 6 november startte haar reis met een ronde langs biologische boeren in Nederland die haar bevoorraadden met gezonde en calorierijke kost zoals biologische boerenkaas van de GenneperHoeve, hazelnootpasta van Jan Frenken en energiereepjes van de Hofwebwinkel, de internetwinkel van biologische boeren uit de Flevopolder. Op 8 januari 2008 hoopt zij de Zuidpool te bereiken.

Bernice:

"Na terugkomst van de Zuidpool-expeditie zal ik in scholen in Nederland mijn verhaal vertellen over het klimaatdrama in arctische gebieden. Ik werk samen met de Stichting Eigen Erf en Oikos om Nederlanders meer bewust te maken over de hoge carbon footprint die geimporteerd voedsel met zich mee brengt, en dat deze hoge CO2 emissie uiteindelijk een effect heeft op de polen. 43% van de CO2 emissie wordt veroorzaakt door transport en transport van voeding speelt daarin een belangrijke rol. Stichting Van Eigen Erf geeft mensen voorlichting over de voordelen van het consumeren van lokaal, biologisch en seizoensgebonden eten."



Ingezonden persbericht