Wereld Natuur Fonds Nederland

LET OP: EMBARGO tot donderdag 6 december 03.00 uur

WNF lanceert rapport op Bali: Behoud Amazone essentieel voor bescherming klimaat

Bijna 60 procent van het Amazonewoud in 2030 vernietigd of beschadigd

De kans is groot dat in 2030 bijna 60 procent van het Amazonewoud is vernietigd of ernstig beschadigd. Dat blijkt uit The Amazon's Vicious Cycles; Drought and Fire in the Greenhouse, een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds dat op donderdag 6 december wordt gelanceerd tijdens de VN-klimaattop op Bali. Op zijn beurt heeft de schade aan de natuur dramatische gevolgen voor het klimaat. Oorzaak is de vicieuze cirkel van klimaatverandering en ontbossing waarin het Amazonegebied gevangen lijkt te zitten.

Een stijgende vraag naar landbouwproducten (soja), graasgronden voor vee, hout en droogte en bosbranden leiden tot omvangrijke ontbossing in het Amazonegebied. De bomen en bodem van de Amazone vormen een enorme opslagreservoir voor CO2, omdat de bomen CO2 absorberen. Als de bomen worden gekapt en de bodem verdroogt, komt dat broeikasgas vrij. Tussen nu en 2030 kan door de ontbossing in de Amazone 55,5 tot 96,6 miljoen ton CO2 vrijkomen. Dat staat gelijk aan meer dan twee jaar mondiale uitstoot van broeikasgassen.

Het WNF-rapport toont echter ook aan dat sprake is van een sneeuwbaleffect. Omdat de uitstoot van CO2 leidt tot opwarming van de aarde, zal de hoeveelheid neerslag in het Amazonegebied met 20 procent afnemen. Deze droogte beschadigt de natuur nog verder. Bovendien neemt de kans op bosbranden toe, met als gevolg verlies van Amazonewoud en meer uitstoot van CO2. Op mondiaal niveau betekent de aantasting van het Amazonewoud verdere opwarming van de aarde waardoor steeds minder regen zal vallen in India, Midden-Amerika en in de graanschuren van de Verenigde Staten en Brazilië. Bovendien is het gebied zo'n grote bron van zoetwater dat het belangrijke stromen in de oceaan zou kunnen ontregelen, met alle klimatologische consequenties van dien.

Volgens de auteurs van het rapport is sprake van een vicieuze cirkel die zichzelf versterkt. Bovendien vrezen ze dat het point-of-no-return - het moment dat de schade zo groot is dat het Amazonewoud zichzelf niet meer kan herstellen- in rap tempo nadert.

Het belang van het Amazonewoud voor het wereldwijde klimaat mag niet worden onderschat. ,,Het Wereld Natuur Fonds pleit er daarom voor dat op Bali ook maatregelen worden afgesproken die de uitstoot van CO2 door ontbossing tegengaan,'' zegt Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF. ,,Als we er niet in slagen om het Amazonewoud te beschermen, is dat niet alleen een ramp voor de miljoenen mensen die in het Amazonegebied leven, maar ook voor de stabiliteit van het klimaat op aarde.''