Ingezonden persbericht


Vooraankondiging

d.d. 1 oktober 2007

Sporen van Oorlog - fototentoonstelling van Jan Banning in Verzetsmuseum Amsterdam

Overlevenden van de Birma- en de Pakanbaroespoorweg

Op donderdag 6 december aanstaande opent in het Verzetsmuseum de tentoonstelling Sporen van Oorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liet de Japanse bezetter zowel in het grensgebied van Thailand en Birma als op Sumatra een spoorlijn aanleggen door krijgsgevangenen en geronselde Aziatische burgers, de zogenaamde romusha's. De leef- en werkomstandigheden van deze dwangarbeiders waren erbarmelijk. Velen overleefden de dwangarbeid niet. Meer dan een halve eeuw later ging fotograaf Jan Banning op zoek naar de gevolgen van deze ervaringen voor de overlevenden. Zijn project Sporen van Oorlog bestaat uit portretten in foto's en tekst van vierentwintig mannen, die als dwangarbeider aan één van deze spoorbanen hebben gewerkt: zestien voormalige krijgsgevangenen - vijftien Nederlanders en één Indonesiër - plus acht Indonesische ex-romusha's, wonend op Sumatra en Java. Zij zijn gefotografeerd zoals ze destijds werkten: met ontbloot bovenlijf. Het onderwerp heeft een zeer persoonlijk uitgangspunt: Bannings grootvader werkte aan de Birma-, zijn vader aan de Pakanbaroespoorbaan.

In 2005 opende het Verzetsmuseum een permanente tentoonstelling over Nederlands-Indië ten tijde van de Japanse bezetting. Ter gelegenheid van de 66e herdenking van de oorlog in de Pacific toont het museum nu de foto's van Jan Banning. De wisseltentoonstelling is dagelijks voor publiek te zien van 7 december 2007 t/m zondag 2 maart 2008..

Jan Banning (1954) studeerde geschiedenis in Nijmegen. Hij werkt sinds 1981 als fotograaf. Zijn werk is verschenen in kranten en tijdschriften en te zien geweest op diverse solo- en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Zijn werk beweegt zich op het grensvlak van journalistieke en beeldende kunst. Jan Banning heeft zich de laatste jaren toegelegd op diverse thema's, o.a. fotoseries van de lange termijngevolgen van oorlog en van de wereld van de bureaucratie. Zijn fotoserie over het dorp Dickson in Malawi was in 2006 goed voor de Zilveren Camera in de categorie series-portretten. Regelmatig verschijnen er reportages van hem in het blad M - bijlage bij het NRC.

Sporen van oorlog. Overlevenden van de Birma-en Pakanbaroespoorweg is ook verschenen in boekvorm, uitgegeven door IF. Ipso Facto (ISBN- 90-77386-01-7). Het boek is voor 25 euro te koop in het museum en de erkende boekwinkel.

Boek en tentoonstelling kwamen tot stand dankzij bijdragen van de Stichting Fonds Anna Cornelis, de Stichting Het Gebaar, Frans Banning, BGH Accountancy, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, de Stichting Fondsenwerving Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (SFMO), de Mondriaan Stichting, de NCDO, het Nederlands Literair Productie- en Vertalingen Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Taxus Holding en Management BV (Bosch en Duin).


---

Sporen van oorlog - Fototentoonstelling

Opening 6 december, 17.30 uur

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden exposities

Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org, tel 020 620 25 35


---- --