Menzis


06 december 2007

Menzis Transparante Zorgprijs 2007 uitgereikt

De scriptie `Give less, get more' van Alicia Oosterhof, Arjan Smeenge en José Spin, studenten van de Opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken aan de Hanzehogeschool in Groningen, is de winnaar van de Menzis Transparante Zorgprijs 2007. De studenten winnen gezamenlijk een geldbedrag van 2000 euro én een jaar lang gratis zorgverzekering van Menzis. Vanmiddag om 17.00 uur is de prijs uitgereikt in Wiebengacomplex van de Hanzehogeschool Groningen.

Bas Leerink, directeur Zorg van Menzis is enthousiast over dit onderzoek: "De studenten laten zien dat er betere zorg mogelijk is tegen lagere kosten. Dat is maatschappelijk erg relevant én direct toepasbaar. Het past binnen ons streven om de kwaliteit van de zorg te verbeteren en tegelijk de kosten ervan binnen de perken te houden. Zo profiteren onze verzekerden twee keer: betere zorg, lagere kosten."

Winnaar

De winnende scriptie is een onderzoek naar het verlagen van de versnelspanning bij een CT-scan naar longembolie. De studenten constateren dat een reductie van de stralingsdoses en hoeveelheid contrastmiddel minder bijwerkingen en ongemak geeft en dus beter is voor de patiënt. Bovendien blijkt deze combinatie een scherper beeld op te leveren waarmee de specialist beter en sneller een diagnose kan stellen.

De tweede plaats is voor de scriptie `Depressieve klachten bij cardiale problematiek' geschreven door Marijke Koort en Irene van der Ploeg, van de Opleiding HBO-Verpleegkunde. Het is een onderzoek naar het vóórkomen van depressieve klachten bij patiënten met cardiale problemen en herkenning van depressieve klachten door verpleegkundigen.

De derde plaats is voor de scriptie `Tests getest', geschreven door Gerda Helene Killmer en Katrien Lammerts van de Opleiding Logopedie. Zij hebben een onderzoek gedaan naar de bruikbaarheid van twee kindertaaltests voor indicatiestellend onderzoek.

Jaarlijkse wedstrijd

Het lectoraat Transparante Zorgverlening van de Hanzehogeschool Groningen organiseert jaarlijks deze scriptiewedstrijd voor de Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen. De criteria waaraan de scripties moeten voldoen zijn streng. De scriptie moet een bijdrage leveren aan de transparante paramedische en verpleegkundige zorgverlening, moet innoverend, direct toepasbaar en multidisciplinair zijn.