Gemeente Delft
Concrete acties voor Delfts burgerschap en integratie
Het college van B&W wil geleidelijk af van 'specifiek allochtonenbeleid' en wil gaan sturen vanuit 'algemeen beleid'. Daarnaast wil de gemeente Delft de verbondenheid die de nieuwe Nederlanders voelen met Delft en Nederland versterken door burgerschap beter te profileren. Om deze verschuiving te realiseren zal een aantal achterstanden verkleind of weggewerkt moeten worden. Dit zijn een aantal concrete acties uit de Integratienota 2008-2011 'Perspectief voor alle Delftenaren'.
Delft wil de komende jaren de sociaal-economische positie van nieuwe Nederlanders vergroten door in te zetten op een goede taalbeheersing, goed opleidingsniveau, goede netwerken en een laagdrempelige infrastructuur voor ondernemerschap. Daarvoor wordt geïnvesteerd in de projecten 'Onbenut Talent' en 'Stuurvrouwen voor hoger opgeleide nieuwe Nederlanders'. Er wordt een pilot gestart 'Hoger Opgeleiden nieuwe Nederlanders', waarin naar nieuwe creatieve vormen wordt gezocht om banen op niveau te vinden. Voor mensen die ouder zijn dan 23 jaar en willen werken in het onderwijs, kinderopvang en techniek, zal Delft onderwijstrajecten inkopen zodat zij hun startkwalificaties kunnen behalen.
Buurt
De buurt is een belangrijke factor voor integratie. Gericht bouwen en herstructureren door gemeente, woningbouwcorporaties en andere partners is daarom van groot belang. In het verlengde van de aanpak van Poptahof zal de komende jaren de Gebiedsagenda worden uitgewerkt, met daarin een straat-tot-straat-actie in de Bomenwijk, Poptahof en Buitenhof.
Migrantengemeenschappen zal gevraagd worden om jongeren actief te wijzen op het mogelijke belang van hulpverlening en begeleiding. Jongeren worden tevens gestimuleerd om van reguliere voorzieningen gebruik te maken zoals de Delftpas en het sportfonds.
Daarnaast is de gemeente gestart met het in kaart brengen en verminderen van de problematiek van Antilliaanse jongeren met behulp van een casemanager. Bekeken wordt of deze aanpak moet worden uitgebreid naar andere doelgroepen. In de wijk Buitenhof zal voor de Delftse jongeren een casemanager worden aangesteld.
Multiculturaliteit is een troef voor Delft. Daarom wordt geïnvesteerd in het doorontwikkelen van het Nyama wereldculturenfestival en wordt gestart met de Club van Delft, waarin Delftenaren elkaar digitaal kunnen opzoeken voor contact, diensten etc.
Discriminatiezaken
De naamsbekendheid van het Bureau Discriminatiezaken in Delft zal worden vergroot met de PR campagne die dit jaar al gestart is. Om de breedheid van het begrip 'discriminatie' te verhelderen zal naar andere gronden dan ras/afkomst gekeken worden, zoals sekse, handicap en chronische ziekten, leeftijd en seksuele gerichtheid. De komende tijd wordt ook ingezet op het trainen van intermediairen, waarbij met name aandacht is voor het herkennen van en omgaan met discriminatie.
Op de arbeidsmarkt zullen we -met name voor werkgevers- tools ontwikkelen om gelijke behandeling op de arbeidsmarkt te kunnen realiseren. Hierbij is oog voor diversiteitsbeleid.
Noot voor de redactie (