PvdA Rotterdam


Vandaag in de Raad

Do 6 Dec 2007 - Redactie
Vandaag in de Raad

In de actualiteitenraad van 6 december 2007 werd gesproken over spijbelende scholieren, de planning en locaties van opvoeddebatten, problemen met het betalen van de eigen bijdragen voor thuiszorg, tentoonstelling van mogelijk kwetsende fotos en de toekomst van de Croosboot. Verder werd er gesproken over de toekomst van de bajesboten, het project Home Sweet Home, inzamelputen voor frituurvet.

Frituurvet
Leefbaar wilde van de wethouder milieu weten waarom de inleverpunten voor frituurvet nog niet waren gerealiseerd. Wethouder Harbers heeft de mogelijkheden voor inname en recycling onderzoekt en als een levensvatbaar idee beoordeelt. Nog voor de feestdagen zullen 26 inleverpunten worden gerealiseerd.

Spijbelen
De PvdA stelde het spijbelen van scholieren aan de orde. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat er veelvuldig en structureel wordt gespijbeld. Raadslid Fatima Talbi wilde van de wethouder onderwijs weten of de resultaten uit het onderzoek ook voor Rotterdam gelden. Vooral omdat de PvdA eerde de toezegging heeft gekregen dat in Rotterdam streng zal worden toegezien op structurele afwezigheid. Wethouder Geluk stelt dat spijbelen altijd moet worden gemeld, maar dat sommige scholen zoals ROCs hier nog moeite mee hebben. Sinds dit jaar is de leerplicht opgerekt naar 18 jaar en de ROCs moeten hier nog aan wennen. De wethouder heeft aangegeven dat dit slechts een tijdelijk probleem is en dat binnen korte tijd de administratie van afwezigheid op alle scholen goed geregeld moet zijn.

Opvoeddebatten
De PvdA heeft het stadsbestuur aangesproken op de eenzijdige agenda voor de opvoed debatten. Raadslid Fatima Talbi vindt het raar dat de debatten alleen in het Centrum en Overschie staan gepland en niet plaatsvinden op locaties dichtbij de burgers, zoals buurthuizen en scholen. De andere partijen deelde deze mening. Wethouder Geluk geeft toe dat het een mager lijstje, maar hij zegde toe dat de debatten komend jaar in alle wijken zullen gaan plaatsvinden. De huidige agenda is voor de komende weken daarna komen andere wijken aan de beurt. Bovendien komen, volgens de wethouder, niet alle debatten en bijeenkomsten op de agenda te staan. Kleinschalige bijeenkomsten waarin met moeilijke ouders zal worden gesproken zullen niet openbaar worden gemaakt.

Eigen bijdrage thuiszorg
Ouderen in Rotterdam hebben volgens de SP moeite met de eigen bijdrage die moet worden betaald voor de thuiszorg. De PvdA vindt dat de wethouder ouderenbeleid in gespreid betalen de juiste oplossing heeft gevonden. Wel wilde raadslid Matthijs van Muijen graag weten over hoeveel ouderen het nu eigenlijk gaat. PvdA-wethouder Jantine Kriens verzekerde de gemeenteraad dat het betalen in termijnen de problemen oplost voor alle 5.000 ouderen die problemen hebben met het in één keer betalen van de eigen bijdragen. Zij gaat bovendien zorgen dat organisaties en thuishulpen op de hoogte zijn over de mogelijkheden om de eigen bijdragen terug te vragen van de bijzondere bijstand of de fiscus.

Home Sweet Home
De PvdA wilde van de wethouder maatschappelijke opvang weten of zij bereid is het project Home Sweet Home te behouden nu de Europese subsidie eindigt. Het project probeert dak- en thuislozen de boel weer op orde te krijgen door bijvoorbeeld werkervaringsplaatsen, scholing, werk, afkicken ed. Wethouder Kriens gaf aan dat dit project van beperkte duur zou zijn. Voor voortzetting van het project was geen goede financiële onderbouwing ingediend, maar gesprekken vinden nog steeds plaats. De wethouder vroeg zich wel af of het project eigenlijk wel succesvol genoeg is.

Bajesboot
De vrijgekomen bajesboten moeten wat Leefbaar betreft creatief gebruikt worden voor het opsluiten van jan en alleman in onrustige weekenden ed. Het merendeel van de raad vroeg zich openlijk af of het wel de bedoeling is om zomaar iedereen voor een dag of twee op te sluiten. Raadslid Marco Heijmen gaf aan dat de bajesboten ooit als noodmaatregel zijn gekomen om het cellentekort op te lossen. Daarom wilde hij van de wethouder weten of er nog een tekort is. Zo nee, dan hebben de bajesboten geen nut meer. Wethouder Kriens geeft aan dat het cellentekort is opgelost en voldoende capaciteit is om een groot aantal raddraaiers in weekenden op te pakken. Overigens stelde zij dat het oppakken van mensen in de weekenden een zaak van Justitie is en niet van de gemeente.

Fototentoonstelling
Leefbaar vindt het verbod voor een tentoonstelling in Den Haag van fotos waarop de profeet Mohammed te zien zou zijn, schandalig en wil de tentoonstelling naar Rotterdam halen. De PvdA vindt dat de politiek zich niet met kunst moet bemoeien. De invulling van een tentoonstelling moet de beslissing zijn van de museumdirecteur. In Den Haag was geen sprake van een verbod maar een afweging van een directeur. De PvdA vindt het overigens geen probleem als de fotos in Rotterdam worden getoond. De overige partijen in de raad deelden de mening van de PvdA dat de gemeente zich hier niet mee moet bemoeien. Wethouder Kaya gaf aan dat de gemeente niet van plan is om zich met de inhoud van exposities te gaan bemoeien.

Croosboot
Vragen over de toekomst van de Croosboot werden gesteld door Leefbaar. De pvdA vindt dat de Croosboot behouden moet blijven omdat dit een uniek vervoermiddel is tussen de stad en het recreatiegebied de Rottemeren. Fractievoorzitter Peter van Heemst vindt dat de wethouder druk bezig is met de toekomst van de Croosboot. Wel zou hij graag zien dat de rotzooi rondom de aanlegsteiger wordt op geruimd en de vrijwilligers niet worden vergeten. PvdA-wethouder Dominic Schrijer gaf aan dat de deelgemeente de rotzooi snel op gaat ruimen. Verder stelde hij dat er gesprekken zijn voor voortzetting van recreatief vervoer over water naar en over de Rottemeren. Hij verzekerde de raad dat de vrijwilligers die zich lang hebben ingezet niet zullen worden vergeten.