Gemeente Rhenen


Uitdeling gratis rookmelders

Ruim vijftig Rhenenaren deden mee aan de actie voor een gratis rookmelder. Een aantal dat burgemeester Joost van Oostrum eigenlijk te weinig vindt. Mevrouw Kroes van de Frankenveld in Rhenen was wel van de partij. Zij kreeg bezoek van de Rhenense burgervader en plaatsvervangend brandweercommandant Frank Poels. In de hal en de overloop van de woning van mevrouw Kroes werden rookmelders geplaatst.

Burgemeester Van Oostrum vindt het belangrijk dat alle inwoners van de gemeente Rhenen een rookmelder in huis hebben. ,,In nieuwbouwhuizen is dat verplicht, daar zit een rookmelder standaard in. De gemeente Rhenen heeft relatief veel oude woningen. Ieder jaar stellen wij daarom gratis rookmelders beschikbaar. Ook in 2008 willen we dat weer gaan doen.

Veel mensen lijkt de plaatsing een heel gedoe. Daarom komt het er nooit van om een rookmelder te plaatsen. Dat was ook zo bij mevrouw Kroes. ,,Mijn schoondochter Anja vroeg me een paar keer of ik me voor de gratis rookmelder had opgegeven. Zij las dat je een gratis rookmelder kunt krijgen. Uiteindelijk heb ik me ook opgegeven.

Zeker als er iemand van de afdeling preventie van de gemeente of van de brandweer langskomt, is de plaatsing van een rookmelder een fluitje van een cent. Een boorapparaat is daarbij niet nodig, zo zag mevrouw Kroes in de praktijk. De rookmelder werd met een glitterband vastgemaakt.

In vijf minuten was het klaar. De plek waar de rookmelder komt te hangen is volgens Frank Poels van de brandweer wel belangrijk. ,,Het beste is om de rookmelder aan het plafond vast te maken. De rook gaat natuurlijk omhoog. Als het niet kan moet je de rookmelder hoog tegen de wand vastmaken, waarbij je wel dertig centimeter vanaf de wand moet zitten.