Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Reactie dagelijks bestuur op rapport Rekenkamer over MFC

06-december-2007

Het dagelijks bestuur (DB) van stadsdeel Zuideramstel onderschrijft de belangrijkste conclusies van de Rekenkamer Amsterdam over het MFC Binnenhof. De aanbevelingen van de Rekenkamer worden door het DB overgenomen. Het rapport is voor het DB een ondersteuning van de vanaf 2006 ingezette verbeteraanpak.

De ontwikkeling van multifunctioneel centrum Binnenhof startte in 1997, de officiële opening vond plaats in september 2005. Het belangrijkste programmatische doel van het project is, zoals ook de Rekenkamer constateert, bereikt: het realiseren van kwalitatief betere en hoogwaardige huisvesting van twee scholen en enkele welzijnsinstellingen. Daarbij onderschrijft het DB de conclusie van de Rekenkamer dat nog niet alle doelstellingen volledig zijn gerealiseerd.
Er is de afgelopen jaren een groter exploitatietekort ontstaan dan verwacht. Dit wordt veroorzaakt doordat de financiële haalbaarheid van het project, vooral bij de start eind jaren negentig, te optimistisch is ingeschat. Ook tegenvallers (bijvoorbeeld het faillissement van de welzijnsorganisatie Alcides en bezuinigen van de rijksoverheid op de ID-banen) speelden een rol, zoals ook in het rapport wordt gememoreerd. Dit jaar zijn er daarnaast extra tekorten vanwege uitgaven voor tijdelijk beheer.

Het DB stelt vast dat de Rekenkamer zijn waardering uitspreekt voor de pragmatische aanpak van het DB om de ontstane problemen op te lossen. Ook in het vervolg wil het DB zich inzetten om resterende knelpunten aan te pakken, zoals tekorten op de exploitatie en de verhuur van de parkeergarage. Gebruikers en deelraad zullen hierbij worden betrokken. De verbeteraanpak is door het stadsdeel vorig jaar al gestart. Zo is bijvoorbeeld de beheerorganisatie ISS in april van 2007 wegens disfunctioneren vervangen. Het DB heeft onlangs een projectleider aangesteld om de exploitatie te verbeteren, en keuzes voor te bereiden voor een definitief beheer.

Het DB betreurt het dat de Rekenkamer van oordeel is dat de deelraad onvoldoende inzicht heeft gekregen in de voortgang over de jaren heen, ondanks de informatie bij de raadsbesluiten en de mondelinge en schriftelijke rapportages. Daar zal het DB in dit project, maar ook in toekomstige langdurige en complexe projecten van leren. De Rekenkamer doet hiertoe waardevolle suggesties.

Het rapport kunt u vinden op www.rekenkamer.amsterdam.nl