Waterschap Roer & Overmaas


Overmaas: Beverprotocol moet beschermen

Waterschap Roer en Overmaas: Beverprotocol moet beschermen

Waterschap Roer en Overmaas heeft in de dagelijkse praktijk veel te maken met de werkwijze die de Flora en Faunawet voorschrijft. De werkzaamheden van het waterschap moeten hier dus goed op worden afgestemd. Natuurwaarden in en langs het water en duurzaam waterbeheer zijn immers vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De Flora- en Faunawet verbiedt een aantal handelingen die schade toebrengen aan een groot aantal beschermde soorten, hun nesten, verblijfplaatsen en leefgebied. De bever is zo'n beschermde soort.

De Gedragscode Flora- en Faunawet voor de waterschappen voor de bever gaat onvoldoende in op de afhankelijkheid van deze soort van het watersysteem. Mede daarom, maar ook omdat het waterschap veel werkt in en langs het water en de bever moet en wil beschermen, is er een apart beverprotocol opgesteld. Hierin staat hoe het waterschap om moet gaan met zogenaamde conflictsituaties. Aan de ene kant wil het waterschap de bever beschermen, maar aan de andere kant kan het belang van droge voeten soms op gespannen voet staan met het gedrag van een bever.

100 bevers in heel Limburg
Tussen 2001 en 2004 zijn er ± 40 beverfamilies uitgezet in Limburg. Deze bevers waren een aanvulling op de enkele bevers die in de negentiger jaren uit de Eifel via het Roersysteem afgezakt zijn naar Limburg. Deze dieren leefden echter alleen en ver uit elkaar. Daardoor was er weinig kans op voortplanting en was de bever gedoemd nogmaals uit te sterven in Limburg. Momenteel zijn er ongeveer 100 dieren in heel Limburg. In het werkgebied van Waterschap Roer en Overmaas komen de bevers voor langs de Grensmaas en de Maasplassen, de Roer, de Worm en de Jeker.

De bever is een groot zoogdier dat van kop tot en met staart 1 meter 30 kan worden. Het is een soort die afhankelijk is van het watersysteem. In het zomerseizoen eet de bever voornamelijk waterplanten. In de winter knaagt de bever bomen langs beken om, zodat hij bij de bast van de jonge twijgen kan. Ook worden de takken gebruikt voor het maken van burchten en dammen. Als verblijfplaats maakt de bever een burcht of een hol, waarbij de ingang onder water zit.

Bever voor natuur belangrijk
Voor de natuur in en om de waterlopen is de bever erg belangrijk. Als een bever dammen maakt dan wordt het beekdal natter en kan er een moeras ontstaan waar veel dieren en planten van profiteren. De omgeknaagde bomen kunnen zorgen voor een wijziging van de beekloop, waardoor meer variatie in stroomsnelheid en dergelijke ontstaat. Ook onderhouden bevers de oevers van watergangen door wilgengroei in toom te houden en brengen ze variatie aan in het bos langs de beek.

Conflict
Bovenstaande gedragingen van de bever komen niet altijd goed uit voor het waterschap dat immers moet zorgen voor droge voeten. Daarom is een beverprotocol opgesteld om hier op een juiste manier mee om te gaan. Als de bever bijvoorbeeld een hol in een kade maakt kan het achterliggende land bij hoogwater overstromen. Aangezien hier de veiligheid in het geding is, staan in het protocol maatregelen hoe de bever ontmoedigd kan worden om zo'n hol te maken. Het protocol geeft hiervoor richtlijnen om op een zo natuurvriendelijk mogelijke manier in te kunnen grijpen. Een beverdam bijvoorbeeld kan natschade veroorzaken op landbouwgronden. Ook hierin voorziet het protocol.