VVD


6-12-2007

VVD tegen hogere kosten kinderopvang

De dreigende bezuinigingen op de kinderopvang zijn voor de VVD onacceptabel.

Onderwijswoordvoerder Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink zal dat vandaag tijdens het debat over kinderopvang duidelijk maken. "Meer dan 500.000 jonge kinderen maken inmiddels gebruik van de kinderopvang, dat is goed nieuws. Het kan dan niet zo zijn dat het kabinet de rekening van dit succesvolle beleid bij de hardwerkende gezinnen neerlegt."

In de afgelopen jaren is de toegankelijkheid van de kinderopvang sterk verbeterd. Het beleid van het vorige kabinet heeft hier sterk in bijgedragen. Het gevolg van de groei is dat nu meer dan de helft van de werkende gezinnen gebruik maakt van professionele kinderopvang. De VVD is blij met deze ontwikkeling, omdat het de arbeidsdeelname van vrouwen verhoogt, goed is voor de toch al krappe arbeidsmarkt en goed is voor de economische ontwikkeling in Nederland.

Met verbazing heeft de VVD daarom kennis genomen van de aangekondigde trendbreuk van het kabinet. In de begroting van het ministerie van Onderwijs wordt de toename van kinderopvang niet gezien als succesvol beleid, maar als een "substantiële tegenvaller". "De tegenvaller loopt op van 305 miljoen euro in 2008 tot 344 miljoen in 2012. Beleidsmaatregelen zijn hierdoor vanaf 2009 onvermijdelijk." In gewoon Nederlands betekent dat bezuinigen. De VVD zal zich hiertegen verzetten, want betaalbare kinderopvang is voor veel hardwerkende gezinnen onmisbaar.