6 de
c 2007
Scholieren in de tweede en vierde klas van het voorgezet onderwijs die
âs ochtends niet ontbijten zijn dikker dan kinderen die âs ochtends
wel hun boterhammetjes opeten. Dat schrijft een Wageningse promovenda
binnenkort in de European Journal of Clinical Nutrition.
Volgens onderzoek uit de jaren negentig ontbijt dertien procent van de
Nederlandse tieners niet meer. Tegelijkertijd worden jongeren steeds
dikker. Tussen het einde van de jaren negentig en 2004 nam het aantal
te dikke jongeren in Nederland spectaculair toe. Was in 1997 nog negen
procent van de tienermeisjes te dik, in 2004 was dat twintig procent.
Ir. Simone Croezen van de afdeling Humane voeding van Wageningen
Universiteit, tevens verbonden aan de GGD Gelre-IJssel, analyseerde
daarom de gegevens van 35 duizend middelbare scholieren in de tweede
en vierde klas om te zien of er een verband bestond tussen overgewicht
en het overslaan van het ontbijt. En dat verband was er. Het was zelfs
sterker dan het verband tussen alcohol en overgewicht en te weinig
bewegen en overgewicht.
âBij scholieren in de tweede klas was het verband tussen het overslaan
van het ontbijt en overgewicht al significant als de scholieren het
ontbijt gemiddeld één of twee keer per week laten staanâ, aldus
Croezen. âBij de scholieren in de vierde klas wordt het verband pas
significant als de scholieren vijf keer of vaker het ontbijt
achterwege laten.â
Dat bij vierdeklassers het verband tussen het overslaan van het
ontbijt en overgewicht zwakker is, komt omdat vierdeklassers meer
dikmakende gewoonten hebben ontwikkeld dan tweedeklassers. Ze drinken
meer alcohol. In de tweede klas kan bijvoorbeeld een kleine vier
procent van de jongens aanspraak maken op het etiket âexcessieve
drinkerâ. In de vierde klas is dat percentage uitgegroeid tot maar
liefst 24 procent.
Waarom het overslaan van het ontbijt samengaat met een dikke buik kan
Croezen niet uit haar gegevens opmaken. Uit ander onderzoek blijkt
echter dat kinderen die hun ontbijt missen vaker de rest van de dag
ongezond eten. / Willem Koert
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.