6 de
c 2007
Eendenkroos kan een alternatieve bron van eiwit zijn in veevoer, en
een sloot is beter af zonder. Daarom onderzoekt de Animal Sciences
Group van Wageningen UR nu, samen met het Waterschap Vallei en Eem en
veehouder Rik de Vor, of het oogsten van eendenkroos voor gebruik in
veevoer rendabel kan zijn. Â
Volgens ir. Idse Hoving van ASG kan de kroosoogst op verschillende
manieren winst opleveren. De verwijdering van kroos uit het
oppervlaktewater vermindert de stankhinder in woonwijken, draagt bij
aan de verbetering van het watermilieu en vergroot de veiligheid â
want kinderen zien het kroosdek niet meer per ongeluk aan voor een
vlak grasveld. Het kroos kan het steeds duurder wordende sojaschroot
vervangen als eiwit in het rantsoen van de Nederlandse veestapel.
Waterschappen besparen verder op stortkosten als ze kroos als
veevoergrondstof kunnen afzetten. En bovendien wordt dan een
substantiële verbetering van het watermilieu haalbaar.
Aan kroos kleven niet de maatschappelijke bezwaren die er wel zijn
tegen het gebruik van soja uit gebieden waar tropisch regenwoud plaats
maakt voor veevoergewassen. Kroos komt op veel plaatsen in Nederlandse
wateren voor. Het gewas gedijt vooral in rustig en ondiep water.
Het is niet voor het eerst dat gedacht wordt aan eendenkroos als
veevoer. En het is ook niet voor het eerst dat de verwijdering van de
kleine waterplantjes uit milieuoverwegingen is onderzocht. Maar het is
wel voor het eerst dat die twee elementen nadrukkelijk worden
gecombineerd.
Om kroos aantrekkelijk te maken voor koeien, moet het wel gedroogd
worden. Op dit moment worden proeven voorbereid om het geoogste kroos
in brokjes te persen in combinatie met andere veevoergrondstoffen.
Succesvol gebruik van kroos hangt volgens Hoving vooral af van een
efficiënte oogstmethode, een gegarandeerde kwaliteit en een
stelselmatige aanvoer van de grondstof bij de voerproducent.
Ook moet worden bekeken of het geoogste kroos vrij is van ziektekiemen
en zware metalen. Tot nog toe heeft dat onderzoek opgeleverd dat het
gewonnen kroos geen E. coli, botulisme of salmonella bevat. Onderzoek
naar de aanwezigheid van para-tbc en zware metalen moet nog worden
afgerond. / Jan Braakman
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.