Ingezonden persbericht


Reactie op G-Star's terugtrekking uit FFI/JKPL

6 december 2007

De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep zijn positief gestemd dat G-Star eindelijk een belangrijke stap zet. We zien de stap die nu genomen wordt als het mogelijke begin van een verantwoorde reactie.

Hiervoor zijn al meerdere malen gedetailleerde voorstellen naar G-star gedaan.

Dit betekent dat de door G-Star teruggetrokken orders nu bij fabrieken in de onmiddellijke omgeving van FFI geplaatst zouden moeten worden, bij fabrieken die wél bereid zijn om op maatschappelijk verantwoorde manier te produceren. Hierbij zou G-Star als voorwaarde moeten stellen dat deze fabrieken bij het aannemen van het noodzakelijke extra personeel een voorrangspositie geven aan de arbeiders van FFI. De insteek zou moeten zijn dat de werkgelegenheid voor de arbeiders van FFI en Bangalore behouden blijft.

Wat betreft de Schone Kleren Kampagne en Landelijke India Werkgroep kunnen de huidige bij FFI geplaatste orders worden afgemaakt. Dit zal vermoedelijk nog geruime tijd in beslag nemen. G-Star zou deze tijd strategisch moeten benutten door aan FFI duidelijk te maken dat nieuwe orders bespreekbaar zijn als FFI gedurende het afhandelen van de bestaande orders alsnog de rechtszaken intrekt en de dialoog aangaat met de getroffen lokale organisaties.

G-Star maakt in haar verklaring helaas niet duidelijk hoe zij haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de arbeiders van FFI na het terugtrekken van de orders bij FFI verder in wil vullen. De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep hopen dat G-Star hierover snel verdere details bekend maakt.

Het internationale opsporingsbevel en de rechtszaak tegen de acht medewerkers van Schone Kleren Kampagne, Landelijke India Werkgroep en internetprovider Antenna is met het terugtrekken van G-Star niet ongedaan gemaakt. Het uitleveringsverzoek en de rechtszaak schept voor alle NGO's die actief zijn op het gebied van mensenrechten in India een zeer gevaarlijk precedent. Het is daarom van groot belang dat G-Star zich bij het afhandelen van haar voorlopig laatste orders bij FFI alsnog inzet om het uitleveringsbevel en de rechtszaken van tafel te krijgen.

De Schone Kleren Kampagne en de Landelijke India Werkgroep distantiëren zich van de beschrijving die G-Star van het voorafgaande proces geeft. Een aantal punten wordt weerlegd in onze verklaring dd. 4 december (http://www.schonekleren.nl/bedrijven/07-12-04-gstar.htm).