Gemeente Amersfoort

2605544

Persbericht

Rekenkamercommissie

nummer: 05-2007
datum: 06 december 2007

Prijs-kwaliteitverhouding sportaccommodaties Amersfoort onderzocht

De Rekenkamercommissie Amersfoort heeft onderzocht hoe de exploitatie van de gemeentelijke sportaccommodaties is georganiseerd en hoe de prijs-kwaliteitverhouding van deze voorzieningen is.

Tariefstelling
Uit het onderzoek blijkt dat de tariefstelling niet bijzonder afwijkend is ten opzichte van de regio. Niettemin zou naar de tariefstelling gekeken kunnen worden omdat de tarieven voor de binnensportaccommodaties gemiddeld genomen wat hoger zijn en de tarieven voor de buitensportaccommodaties gemiddeld genomen wat lager zijn. Dat de tariefstelling niet bijzonder afwijkend is wil echter niet zeggen dat de totstandkoming en onderbouwing transparant zijn. De begrippen "betaalbaarheid" en "bereikbaarheid" zijn niet concreet gemaakt terwijl ze wel de gemeentelijke uitgangspunten vormen bij de tariefsbepaling. De Rekenkamercommissie beveelt aan om na te gaan of dit mogelijk en werkbaar is. Hoe beter de gemeente slaagt in deze actie, des te meer begrip wordt gekweekt bij de gebruikers.

Kwaliteit
Wat betreft de kwaliteit van de accommodaties is uit het onderzoek gebleken dat deze niet minder is dan door de gemeente beoogd (te weten: sober en doelmatig). Er lijkt sprake van een verwachtingskloof op zowel het gebied van de zelfwerkzaamheid als op het gebied van de afgesproken kwaliteit (sober en doelmatig). Ook de begrippen "soberheid" en "doelmatigheid" zijn niet concreet gemaakt, de Rekenkamercommissie beveelt ook hier aan om na te gaan of dit mogelijk en werkbaar is. Daarnaast zal een verbetering van de zogeheten terugrapportage naar aanleiding van klachten van gebruikers ongetwijfeld de kwaliteit ten goede komen.

Gelet op de heersende verontrusting is het voor de gemeente waardevol om uitgebreider geïnformeerd te zijn omtrent de kwaliteit van de gemeentelijke sportaccommodaties dan momenteel het geval is. Hiertoe is het wenselijk een auditsysteem te ontwikkelen welke de kwaliteit van de accommodaties periodiek toetst. Deze toetsing dient in handen te zijn van de gemeente, al dan niet uitgevoerd door een externe gespecialiseerde partij. Om zelfcontrole te voorkomen dient de toetsing in elk geval los te staan van zowel SRO als van de ASF. Op deze manier heeft de gemeente een instrument in handen om een onafhankelijk inzicht te krijgen en te behouden in de kwaliteit van de accommodaties.

SRO als marktpartij
Tot slot komt uit het onderzoek voort dat de werkzaamheden welke SRO buiten de gemeente Amersfoort verricht, als gevolg van marktopdrachten, geen nadelige invloed hebben gehad voor de gebruikers in Amersfoort. In dit kader is wel de vraag te stellen hoe de gemeente haar rol als aandeelhouder van de risicodragende marktpartij SRO ziet, nu SRO haar werkgebied uitbreidt.


---

Reactie college B&W
Het college heeft nog niet gereageerd. Men heeft te kennen gegeven dat deze reactie nog volgt.

Vervolg
De Rekenkamercommissie heeft haar rapport aangeboden aan de gemeenteraad. De conclusies en aanbevelingen uit het rapport worden naar alle waarschijnlijkheid tijdens De Ronde van 22 januari 2008 besproken middels een rondetafelgesprek tussen de betrokken partijen. Daarna zal in Het Besluit door de gemeenteraad besloten worden of de conclusies en aanbevelingen van de Rekenkamercommissie worden overgenomen.

Informatie:
mevr. drs. M.P. (Marleen) van den Nieuwendijk, Ambtelijk Secretaris Rekenkamercommissie, 033-469 43 12, rekenkamer@amersfoort.nl, www.amersfoort.nl/rekenkamer

Gemeente Amersfoort
Postbus 4000 3800 EA Amersfoort Telefoon 033 - 469 45 29 Telefax 033 - 469 54 68


---- --