Gemeente Doetinchem

Recreatieve fiets- en wandelroute langs Oude IJssel

Het college van b&w wil in 2009 een nieuwe fiets- en wandelroute langs de Oude IJssel aanleggen om het toerisme te bevorderen. Het college vraagt de gemeenteraad hiervoor een krediet van 125.000 euro beschikbaar te stellen.

Met de aanleg van de fiets- en wandelverbinding aan de oostzijde van Doetinchem hoopt het college het toerisme in het gebied rond de Oude IJssel een impuls te geven. Het project is dan ook nadrukkelijk bedoeld als onderdeel van de plattelandsontwikkeling in deze regio. De nieuwe fiets- en wandelverbinding vormt de kapstok waar andere zaken aan opgehangen kunnen worden. Er zullen onderlinge relaties en verbindingen worden gelegd met de cultuurhistorie in het gebied, de kastelen en landhuizen, het industrieel erfgoed en toeristische attracties en bezienswaardigheden. Ook past de fiets- en wandelverbinding in de doelstelling van Waterschap Rijn en IJssel om het recreatief medegebruik van waterschapswerken, dijken en schouwpaden te stimuleren.

Tracé
De nieuwe fiets- en wandelverbinding in Doetinchem wordt onderdeel van een grensover-schrijdende fiets- en wandelverbinding tussen Bocholt, Isselburg en Doesburg. Bij de keuze van het tracé is het uitgangspunt geweest om zo dicht mogelijk langs de Oude IJssel te blijven. Op het grondgebied van de gemeente Doetinchem gaat het om de aanleg van drie verbindingen: een fietspad langs de dijk in Laag-Keppel naar Doetinchem, een fietspad van Heggenveld naar de dijk (Barlham) en een verbreding van het fietspad Liemersweg.

Kosten en uitvoering
In opdracht van Waterschap Rijn en IJssel heeft ingenieurs- en adviesbureau Arcadis een bestek opgesteld met een kostenbegroting. Op grond van het op 17 januari 2003 gesloten Convenant Samenwerking Ecologische Verbindingszone betalen de betrokken gemeenten langs de Oude IJssel 10 procent van de aanlegkosten die op het eigen grondgebied worden gemaakt. Voor de gemeente Doetinchem komt dit neer op 125.000 euro. De totale kosten van het project worden geraamd op circa 8 miljoen euro. De uitvoering van de fiets- en wandelverbinding aan de oostzijde van Doetinchem gebeurt in 2009.

Projecthistorie
Eind jaren negentig zijn de eerste besprekingen gestart om te komen tot een recreatieve fiets- en wandelverbinding langs de Oude IJssel. Dit heeft geleid tot de projectnota Oude IJssel en Aa-strang, een grensoverschrijdende fiets- en wandelverbinding tussen Bocholt, Isselburg en Doesburg, die in juni 2000 is verschenen. De nota is opgesteld in opdracht van een bestuurlijke stuurgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeenten aan de Oude IJssel en Aa-strang (Doesburg, Bronckhorst, Doetichem en Oude IJselstreek), Stadtmarketing Bocholt, Stadt Isselburg, Waterschap Rijn en IJssel, Achterhoeks Bureau voor Toerisme, GLTO, Provincie Gelderland, Servicecentrum Plattelandsontwikkeling Achterhoek en beide Euregios, met als projecttrekker het Recreatieschap Achterhoek-Liemers.

Op 17 januari 2003 is het Convenant Samenwerking Ecologische Verbindingszone ondertekend door de provincie Gelderland, de gemeenten aan de Oude IJssel in Nederland en Duitsland en Waterschap Rijn en IJssel. De aanleg van de fiets- en wandelverbinding is daarin opgenomen.