Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Gemiddeld hurricane-seizoen in 2007
06 december 2007 - Het hurricane-seizoen van 2007 gaat als betrekkelijk rustig de geschiedenis in. Zeker voor de inwoners van Florida die op adem komt na een aantal jaren met veel meer hurricanes.Voor het eerst sinds 1851 bereikten twee klasse 5 hurricanes land.
Windveld Dean op 22 augustus gemeten met de scatterometer* Windveld Dean op 22 augustus gemeten met de scatterometer Klasse 5 is de hoogste categorie op de hurricane-schaal van Saffir & Simpson. Met gemiddelde windsnelheden van meer dan 248 mm zijn de meest verwoestende orkanen. Hurricane Dean was de eerste sinds Andrew in 1992, die in de hoogste klasse aan land kwam. Dean trof vooral Mexico waar zeker veertig doden vielen. Ook de razendsnel ontwikkelende Felix groeide uit tot een klasse 5 hurricane, maar volgde een veel zuidelijker koers. Vooral Nicaragua en Honduras werden getroffen en hier vielen meer dan 130 doden. Felix trok ook vlak langs Curacao. In zeker honderd jaar trok een hurricane niet zo dicht langs het eiland.

Noel die niet sterker werd dan een klasse 1 hurricane, leidde in Haïti, de Domenicaanse republiek, Cuba en de Bahama-eilanden tot zware regen waarbij vooral door overstromingen en modderstromen meer dan 80 mensen de dood vonden. Ook minder krachtige hurricanes kunnen dus dood en verderf saaien.

Het hurricane-seizoen leverde 14 tropische stormen van de namenlijst op wat meer is dan het langjarige gemiddelde van 11, maar slechts de helft van recordjaar 2005, toen het Caribisch gebied er 28 kreeg te verwerken. Zes stormen bereikten de status van een hurricane en twee daarvan groeiden uit tot een zware (major) hurricane van klasse 3 of meer.

De namen in 2008
Het hurricane-seizoen 2008 begint in mei. Dan verschijnen achtereenvolgens en afhanlkelijk van het aantal tropische stormen Arthur, Bertha, Chrisobal, Dolly, Edouard, Fay, Gustav, Hamma, Ike, Josephine, Kyle, Laura, Marco, Nana, Omar, Paloma, Rene, Sally, Teddy, Vicky en Wilfred op de weerkaart.

Windmetingen met scatterometer
Windrichting en snelheid aan het oppervlak van de zee worden ook gemeten met een scatterometer, een satelliet radarinstrument aan boord van de ERS en MetOp satellieten. In opdracht van EUMETSAT verwerkt het KNMI momenteel gegevens van drie verschillende scatterometers van EUMETSAT, ESA en NASA/NOAA. Scatterometerwinden zijn gemiddelden over een gebied ter grootte van 25 km. De maximaal lokaal gemeten winden zijn ruwweg twee keer zo intens.

Eerste uitgave: 06-12-07