Ingezonden persbericht


KNNV Uitgeverij

December 2007

Zojuist verschenen!

De natuur als bondgenoot

Anderhalve eeuw geleden was er in Nederland nog natuur in overvloed en dacht niemand aan natuurbescherming. Sindsdien is er veel veranderd. Heimans, Thijsse en hun navolgers zagen de natuur achteruit gaan en zetten de bescherming ervan met succes op de kaart. De KNNV Uitgeverij presenteert dit verhaal nu in een episch nieuw boek: De natuur als bondgenoot.

Dat er in het dichtbevolkte Nederland nog mooie en rijke natuurgebieden zijn, danken we aan een krachtige natuurbeschermingsbeweging. Deze ontstond omstreeks 1900. Door de mens te beschouwen als bondgenoot van de natuur - en dus niet als heerser of juist alls slaaf - legden de onderwijzers E. Heimans en Jac.P. Thijsse in Nederland de basis voor een evenwichtige houding tegenover de natuur.

Het nieuwe boek De natuur als bondgenoot - De wereld van Heimans en Thijsse in historisch perspectief geeft op een kleurrijke manier gestalte aan deze belangrijke ontwikkeling. Als rode draad door het boek loopt een kroniek met allerlei opmerkelijke wetenswaardigheden over de Nederlandse natuurbescherming van 1845 tot 2005. De hoofdtekst beslaat een vijftigtal essays over personen en zaken die betrekking hebben op 'het erfgoed van Heimans en Thijsse'. Er zijn hoofdstukken gewijd aan grote namen zoals Strijbos, Tinbergen en Westhoff, aan natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de Provinciale Landschappen, maar ook aan onderwerpen zoals natuuronderwijs en de Verkade-albums.

De lezer heeft met De natuur als bondgenoot een bloemlezing in handen zoals die nooit eerder over de Nederlandse natuurbescherming is verschenen: helder en volledig, verrassend en inspirerend. Met een schat aan kennis en inzichten maken de auteurs het onderwerp voor een breed publiek aantrekkelijk. De prachtige illustraties zijn afkomstig uit allerlei collecties, waaronder die van de Heimans en Thijsse Stichting. Voor een deel zijn ze nooit eerder gepubliceerd.

Een kijk-, lees- en naslagboek dat eigenlijk in geen enkele Nederlandse boekenkast zou mogen ontbreken!

De natuur als bondgenoot

De wereld van Heimans en Thijsse in historisch perspectief

Auteurs: Marga Coesèl, Joop Schaminée en Lodewijk van Duuren Uitgever: KNNV Uitgeverij in samenwerking met het IVN Uitvoering: 23,5 x 29,7 cm, genaaid gebonden, full colour, 288 blz. ISBN: 978 90 5011 224 6
Prijs: ¤ 29,95
----------------------