Artsen zonder Grenzen


Geweld in D.R. Congo gaat door, Artsen zonder Grenzen breidt hulp uit

06/12/2007 13:19 -- Artsen zonder Grenzen breidt haar hulp aan de bevolking in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC) uit. Ondanks dat het officieel vrede is in het hele land, gaan de gevechten tussen diverse gewapende groepen in de oostelijke provincie Noord-Kivu door.

Teams hebben in een aantal districten voedingsklinieken geopend voor de grote aantallen ondervoede kinderen die ze aantroffen. Duizenden mensen zijn uit hun dorpen verjaagd en leven in kampen met zeer weinig voedsel of bij gastgezinnen. Daardoor raakt ook de lokale bevolking snel door haar reserves heen.

De mensen die niet verdreven zijn, durven door de onveiligheid vaak niet naar hun akkers. Het gevolg is dat grote delen van de bevolking helemaal afhankelijk zijn van hulporganisaties.

© Marcus Bleasdale Plunderingen
Het is voor de teams van Artsen zonder Grenzen vanwege de onveiligheid moeilijk om rond te reizen in het gebied. Regelmatig ligt het medische werk stil omdat teams moeten worden geëvacueerd. Mobiele teams werken waar dat kan en medewerkers bevoorraden gezondheidscentra met materialen en medicijnen. Helaas worden deze centra vaak geplunderd.

De medische teams behandelen mensen die gewond zijn geraakt in de gevechten. De situatie is gespannen en de burgers hebben het meest te lijden onder de gevechten. Op 10 november werd een plaats in het Masisi-district, waar Artsen zonder Grenzen een gezondheidscentrum en het ziekenhuis steunt, aangevallen. Zeven mensen kwamen om en zes mensen raakten gewond, allen burgers.

Artsen zonder Grenzen werkt momenteel met 425 Congolese en 45 internationale medewerkers in Noord-Kivu.

Rutshuru
In het district Rutshuru werkt Artsen zonder Grenzen sinds augustus 2005 in het 200 bedden tellende ziekenhuis. In de derde week van oktober steeg het aantal opnames met de helft. Het team van Artsen zonder Grenzen vergrootte de capaciteit van het ziekenhuis door tenten neer te zetten, nam meer personeel aan en breidde de medicijnenvoorraad uit.

Masisi
In reactie op het toenemende geweld zette Artsen zonder Grenzen eind augustus een nieuw project in het district Masisi op. Naast noodchirurgie voor gewonden richtte het team zich onder meer op het verbeteren van de omstandigheden in en het uitbreiden van het ziekenhuis.

In oktober bleek dat 10 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar ondervoed was. Het team heeft een mobiel programma voor 1200 ondervoede kinderen opgezet.

Mweso en Kitchanga
In Mweso en Kitchanga moest Artsen zonder Grenzen het programma sinds de start, afgelopen februari, een aantal keren opschorten. Op het moment werkt een volledig team in het ziekenhuis, samen met medewerkers van de overheid. Belangrijkste activiteiten zijn basisgezondheidszorg en medische zorg voor ondervoede kinderen.

Goma
In en rond Goma bestrijdt Artsen zonder Grenzen samen met de gezondheidsautoriteiten een uitbraak van cholera. De ziekte komt er regelmatig voor, maar door de grote aantallen mensen in ontheemdenkampen zijn er veel meer patiënten dan normaal.

Uganda
In het kamp Nyakabanda in buurland Uganda heeft Artsen zonder Grenzen in oktober een nieuw project geopend, voor 13.000 vluchtelingen uit het oosten van de DRC. Artsen zonder Grenzen is de enige medische hulporganisatie in het kamp. De teams voeren zo'n 125 consulten per dag uit.

Artsen zonder Grenzen in DR Congo

Artsen zonder Grenzen bestrijdt ebola-uitbraak in Uganda -- datum: