Gemeente Abcoude


Gemeente start inventarisatie bestemmingsplan buitengebied

In opdracht van de gemeente Abcoude start bureau BügelHajema Adviseurs vandaag met de inventarisatie van het buitengebied van de gemeente. De gemeente heeft besloten een nieuw bestemmingsplan voor het gehele buitengebied van de gemeente te ontwikkelen. Deze inventarisatie is een eerste stap in het traject.

Het huidige bestemmingsplan Buitengebied is verouderd. Het is hierdoor onvoldoende toegerust om een goed antwoord te geven op hedendaagse vraagstukken. Hierdoor lopen er veel vrijstellingsprocedures wat de handhaving moeilijk maakt. De veranderingen in het buitengebied vragen om een ander, actueel kader. De gemeente Abcoude wil daarom voor het buitengebied beschikken over een praktisch bestemmingsplan dat gericht is op bescherming van de bestaande situatie. Ook moet het plan beschikken over een visie op toekomstige ontwikkelingen. Hiermee kiest de gemeente ervoor ontwikkeling en beheer van het buitengebied van elkaar te scheiden. Het bestemmingsplan wordt daar eenvoudiger door.

Richting een nieuw bestemmingsplan
Een bestemmingsplan geeft aan voor welke functies gronden en bouwwerken gebruikt mogen worden en welke bouwmogelijkheden er zijn en is daarmee een toetsingskader voor bouwaanvragen. Voor het nieuwe bestemmingsplan wordt de bestaande bebouwing en het gebruik van de percelen in kaart gebracht. Met de gegevens uit de inventarisatie wordt een zogeheten inventarisatiekaart gemaakt. De grondlaag op basis waarvan de beheerslaag van het bestemmingsplan wordt samengesteld. De betrokkenen uit het buitengebied ontvangen rond februari 2008 per brief de geïnventariseerde gegevens van hun perceel ter controle. In die tijd, omstreeks maart 2008, organiseert de gemeente ook een inloopavond waar betrokkenen en geïnteresseerden alle gegevens kunnen bekijken en bespreken met de daar aanwezige deskundigen.

Een visie op de ontwikkeling van het gebied
Parallel aan de inventarisatie voor het juridische bestemmingsplan ontwikkelt de gemeente een visie op de ontwikkeling van het buitengebied; een zogeheten structuurvisie. Deze visie moet antwoord geven op vragen als: Welke mogelijkheden wenst de gemeente te bieden aan de recreatiesector voor verdere ontwikkeling? Hoe wenst de gemeente de natuurwaarden en de landschappelijke en cultuurhistorische waarden veilig te stellen? Wat vandaag een boerderij is, kan morgen een woning of een kantoor zijn. Maar mag er ook een manege worden gerealiseerd en kan een loonbedrijf worden toegestaan? De antwoorden op deze vragen geven inzicht in de ontwikkelingsmogelijkheden van het plangebied.

Deze visie op het buitengebied wil de gemeente in samenspraak met betrokkenen ontwikkelen. In februari 2008 wil de raad op basis van input van vertegenwoordigers van groeperingen met een belang in het buitengebied themas benoemen die - met het oog op de toekomst - een plek dienen te krijgen in het plan.