Senternovem


06-12-2007 | Europa leidt de weg naar waterstof-tijdperk

De toekomst is aan Europa. Niet de Verenigde Staten of de opkomende landen China en India zijn bepalend deze eeuw. Nee, het is Europa die de toon zet. Althans als we Jeremy Rifkin mogen geloven. Dinsdag 4 december was hij even in ons land en sprak hij een uur lang over een energierevolutie die Europa in gang kan zetten.

Rifkin De Amerikaanse futuroloog en econoom Jeremy Rifkin, auteur van 17 boeken over economische en technologische ontwikkelingen sprak dinsdag 4 december op uitnodiging van het ministerie van Economische Zaken over innovatie voor een zaal vol hotshots uit het bedrijfsleven, de wetenschap en het maatschappelijke veld. Hij hield zijn gehoor in de Ridderzaal aan het Binnenhof in Den Haageen inspirerend toekomstbeeld voor waarin het klimaatprobleem getackeld is (geen CO -uitstoot meer) en armoede en oorlog tot het verleden behoren.

Koppelen duurzame energie en ICT

Hoe dan? In de eerste plaats door in te zetten op duurzame energie. Maar dat alleen is niet voldoende. "Opslag is noodzakelijk, de wind waait immers niet altijd en de zon slaat ook wel eens een dagje over." Volgens Rifkin is de opslag van energie in waterstof de toekomst. Daarnaast moet er een elektriciteitsnetwerk komen dat gekoppeld wordt aan ICT. De waterstofcellen met daarin de opgeslagen energie kunnen via softwareprogramma's eenvoudig en slim over het netwerk verstuurd worden.

Rifkin: "Het netwerk van de toekomst is vergelijkbaar met internet. Net zoals je op internet informatie kunt plaatsen en informatie kunt downloaden, zo kunnen gebruikers in de toekomst energie leveren aan het netwerk en er energie aan onttrekken." Horizontaal, peer to peer dus. "Deze ontwikkeling is niet te stoppen", zegt Rifkin. "Jongeren zijn gewend aan filesharing en groeien op met You Tube. Open netwerken zijn voor hen de normaalste zaak van de wereld."

Energieconsumenten worden energieproducenten. Energiebronnen zijn in de tweede helft van de 21^e eeuw niet langer in handen van rijke lande en grote bedrijven. "De centrale, top-down organisatie van de markt behoort dan tot het verleden. Decentralisatie is het sleutelwoord."

Lokale energieproductie

Energie wordt binnen enkele decennia lokaal geproduceerd. Elk gebouw gaat werken als een energiecentrale en wekt energie op voor eigen gebruik, bijvoorbeeld met zonnecollectoren. Eventueel overtollige energie wordt `verkocht' aan het netwerk, zodat anderen het kunnen gebruiken. De software kan precies zien waar er een tekort aan energie is en waar een teveel, en stuurt vervolgens het energietransport.

We zijn dan volgens Rifkin niet langer afhankelijk van gas uit Rusland of olie uit onstabiele landen in het Midden Oosten. "Na introductie van het nieuwe energie-regime in Europa kan het als exportproduct dienen. Uiteindelijk moet iedereen, wereldwijd, in staat zijn zijn eigen energie op te wekken, zonder emissie. "Power to the people", is zijn missie. "Zo redden we niet alleen onze planeet, maar lossen we op termijn het armoedevraagstuk op en realiseren we wereldvrede", besluit Rifkin zijn Innovation Lecture optimistisch.