FNV KIEM

FNV KIEM daagt Hirsch Ballin om auteursrechten mp3 Cultuurbond FNV KIEM wil dat minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin een heffing invoert op de verkoop van informatiedragers als mp3-spelers en dvd-recorders. Samen met andere vertegenwoordigers uit de muziekindustrie heeft de bond hiertoe een kort geding aangespannen. Deze loopt volgende week dinsdag in de rechtbank van Den Haag.

Op dit moment bestaat een dergelijke heffing alleen nog op de verkoop van blanco dvd-schijfjes. Volgens FNV KIEM lopen muzikanten en artiesten jaarlijks bijna vijf miljoen euro mis door het onbeperkt kopiëren van hun creatieve vruchten op digitale informatiedragers. De bond schat dat een heffing de verkoopprijs van mp3-spelers en dvd-recorders met gemiddeld 25 euro zal opschroeven.

Er zijn mensen die heel handig via internet hun producties aanbieden, en zo aan hun naamsbekendheid sleutelen. Daar ritselen ze dan een podiumoptreden mee waar het echte geld verdiend wordt, licht FNV KIEM-woordvoerder Jan de Geus toe. Maar niet iedere artiest of kunstvorm leent zich voor een dergelijke presentatie. En buiten dat: waarom wel een heffing op losse schijfjes, en niet op vaste?

Hirsch Ballin heeft laten weten niet voor 2009 een dergelijke heffing te willen invoeren, omdat hij Europese wetgeving wil afwachten. FNV KIEM vindt dat te laat. Het geding is aangespannen door de acteurs Peter Blok, Caroline de Bruijn en Ricky Koole, muzikant Carel Kraayenhof, de vakbonden FNV KIEM en Ntb en de
auteursrechtenorganisatie Norma.

---