FNV KIEM

FNV KIEM furieus over inmenging NMa in cao-onderhandelingen Vakbonden mogen voor zelfstandigen zonder personeel (zzpers) geen (uur)tariefafspraken maken. Dat zou zzpers beperken in hun mogelijkheden om zich ten opzichte van elkaar te onderscheiden. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zojuist via een persbericht bekend gemaakt.

De NMa doet deze uitspraak naar aanleiding van afspraken over minimumtarieven voor remplaçanten bij orkesten, die FNV KIEM en de orkestwerkgevers maakten in de cao voor 2007 en 2008. FNV KIEM is het volstrekt oneens met deze uitspraak.

De bond is met steun van de vakcentrale FNV - ook van mening dat de NMa in haar persbericht de plank mis slaat. De huidige Remplaçanten-cao loopt door tot 1 september 2008. Bij die cao zijn naast FNV KIEM de vakbond Ntb en de VSR (werkgevers) partij.

FNV KIEM heeft de cao niet opgezegd en zal de andere partijen houden - zo nodig in rechte - aan hun gebondenheid aan die cao, inclusief de bepaling inzake zzp-tarieven. De Wet op de cao erkent immers uitdrukkelijk de mogelijkheid om in de cao de arbeidsvoorwaarden te regelen van personen die niet op basis van een arbeidsovereenkomst, maar als zelfstandige op basis van opdrachtovereenkomst werkzaam zijn. Dergelijke bepalingen dienen niet alleen het belang van de zzpers zelf, maar ook - zo al niet primair - het belang van wie overeenkomstig werk doen op basis van een arbeidsovereenkomst. Als werkgevers de vrijheid hebben om hetzelfde werk tegen substantieel lagere kosten te laten doen door zzp'ers, dreigt immers ondermijning van werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden van dit werk op basis van een tijdelijk contract.

De NMa was een onderzoek gestart naar de eventuele strijdigheid van dergelijke bepalingen met de Mededingingswet, maar deelt nu mee, dat zij dit onderzoek heeft afgebroken. Dit impliceert uiteraard dat helemaal niet is komen vast te staan, dat de tariefbepaling in de Remplaçanten-cao in strijd is met de Mededingingswet. FNV KIEM ziet daarom geen reden om terug te komen van zijn streven om ook in de toekomst dergelijke bepalingen in de cao opgenomen te krijgen.

Furieus is FNV KIEM over de passage in het persbericht van de NMa, dat een nieuwe cao in deze sector geen bepalingen over de tarieven voor zzp'ers meer zal bevatten. Het is aan werkgevers en vakbonden die partij zijn bij een cao, dergelijke bepalingen al of niet af te spreken. De NMa treedt hiermee dus naast haar bevoegdheden. De bond houdt zich dan ook het recht voor, ook in de toekomst dergelijke bepalingen in de cao opgenomen te krijgen.

FNV KIEM vindt verder de handelwijze van de NMa onbehoorlijk. Zij heeft druk uitgeoefend op cao-partijen teneinde hen te bewegen de bepaling inzake zzp-tarieven uit de cao te schrappen. En wel zonder dat is onderbouwd dat die bepaling in strijd met de wet zou zijn. FNV KIEM heeft herhaaldelijk verzocht om zon formele onderbouwing.

De NMa zoekt nu bovendien de publiciteit over het feit dat partijen bij de cao deze hebben opgezegd en geen nieuwe cao meer zullen afsluiten waarin dergelijke bepalingen zijn opgenomen. Met deze publiciteit gaat de NMa door met het uitoefenen van druk, daarbij openlijk de suggestie uitdragend dat de zzp-bepaling in de Remplaçanten-cao wel degelijk in strijd is met de wet, hoewel zij daarover niet met gebruikmaking van haar wettelijke bevoegdheden tot een formeel oordeel is gekomen.

Door deze handelwijze bezondigt de NMa zich aan een openlijke interventie in het domein van de collectieve onderhandelingen van werkgevers en werknemers. Nederland is gebonden aan internationale verdragen die de vrijheid van collectief onderhandelen van werkgevers en werknemers garanderen. Die brengen mee dat de overheid zich moet onthouden van bemoeienis met de inhoud van deze collectieve onderhandelingen. Die verplichting strekt zich ook uit tot een zelfstandig bestuursorgaan als de NMa.

---