Persberichten Rijn & Venen, 11.35 uur

Utrecht, 06-12-2007

Zakkenrollers actief

WOERDEN In anderhalf uur tijd werden op woensdag 5 december drie mensen het slachtoffer van zakkenrollers.

In de loop van woensdagmiddag deden drie mensen aangifte dat zij die dag het slachtoffer waren geworden van zakkenrollerij. Tussen 11.30 uur en 11.40 uur bevond een 44-jarige vrouw uit Woerden zich in een winkel aan de Rijnstraat. Zonder dat zij daar iets van merkte, werd haar portemonnee uit haar tas gestolen.

Een 65-jarige vrouw uit Woerden was tussen 11.30 uur en 11.50 uur op de markt aan het Kerkplein inkopen aan het doen. Zij werd aangesproken door een buitenlandse vrouw, die vervolgens opvallend bij haar in de buurt bleef. Even later ontdekte het slachtoffer dat haar portemonnee gestolen was. De verdachte was een licht getinte buitenlandse vrouw, ± 45 jaar, ± 1.60 meter, donkere ogen en zwart haar tot op de schouders.

Een 60-jarige vrouw uit Woerden bevond zich tussen 12.40 uur en 12.45 uur in een winkel aan de Rijnstraat (niet dezelfde winkel als het 44-jarige slachtoffer). Daar merkte zij dat haar portemonnee was gestolen.

In alle drie de gevallen werden de portemonnees uit een afgesloten tas gestolen. Kennelijk hadden de verdachte(n) kans gezien ongemerkt de tassen te openen en de portemonnee te stelen.

Aan getuigen van de zakkenrollerij of aan mensen die iets verdachts hebben gezien in het centrum, mogelijk in combinatie met het signalement van de verdachte, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Rijn & Venen op telefoonnummer 0900-8844.

Slingerend

MIJDRECHT Een Pool met te veel alcohol achter zijn kiezen moest in de vroege nacht van woensdag 5 op donderdag 6 december zijn opgelegde boete meteen afrekenen.

Net na middernacht zagen agenten een automobilist slingerend over de Bozenhoven rijden. Zij gaven de bestuurder, een 28-jarige man uit Jaworzno (Pl), een stopteken. Uit de blaastest bleek dat hij te veel had gedronken en hij werd aangehouden.

Bij de ademanalyse in het politiebureau blies de Pool 625 ug/l, bijna drie keer de wettelijke limiet van 220 ug/l. Ter bepaling van de boete werd contact opgenomen met een Officier van Justitie. Hij bepaalde de boete op 550. Nadat door de vriendin van de verdachte contant was afgerekend, mocht de 28-jarige man zijn weg (niet achter het stuur) vervolgen.

Geslotenverklaring

MONTFOORT De politie heeft op woensdag 5 december van 16.45 uur tot 17.45 uur op de Achthoven West op de naleving van de geslotenverklaring gecontroleerd. Zestien automobilisten werden bekeurd.

Bord met hondje opgeblazen

MONTFOORT Op woensdag 5 december werd een bord met een hondje het slachtoffer van de vernielzucht van drie jongens.

Rond 12.55 uur zag een getuige dat drie jongens zich bevonden op het speelveldje aan het Muskeijnplantsoen. Bij het speelveld zonder een verbodsbordje om daar je hond zijn behoeften te laten doen. De getuige zag dat één van de jongens vuurwerk achter het bordje legde, dat aanstak, waarna het vuurwerk afging. Daardoor werd het bordje vernield.

De getuige pakte de drie jongens in hun kraag en droeg het drietal even later aan de politie over. De jongens, twee van 14 jaar en één van 15 jaar alle drie uit Montfoort, werden naar het politiebureau overgebracht. Bij de 15-jarige jongen werden ongeveer dertig stuks knalvuurwerk in beslag genomen. Dat vuurwerk zal worden vernietigd.

Er werd contact met alle ouders opgenomen. Zij gingen ermee akkoord dat het proces-verbaal voor afhandeling middels een alternatieve straf wordt overgedragen aan Bureau Halt.

Toename auto-inbraken

MAARSSEN De politie signaleert sinds twee weken een stijging van het aantal auto-inbraken. Volgens wijkchef Willem Baas vinden de auto-inbraken met name plaats in Bisonspoor. Op maandagavond 3 december rond 18.00 uur vonden er zelfs acht auto-inbraken plaats. waarvan vijf op het plein aan het Bisonspoor en drie in Zandweg-Oostwaard.

Een getuige heeft gezien dat jongens met scooters waren weggereden. De politie vraagt inwoners die ook getuigen zijn geweest van een van deze auto-inbraken, contact op te nemen met het wijkteam Maarssen via 0900-8844.

Preventie

De beste manier om een auto-inbraak te voorkomen, is te zorgen dat er geen aanleiding is om in te breken. Dus, geen (waardevolle) goederen achterlaten in uw auto. Laat hierbij ook zien dat er niets in de auto ligt door bijvoorbeeld de afsluithoes open te laten staan.

De politie adviseert ook om een waardevolle goederen zoals laptops en navigatiesystemen goed te registreren. Bij het eventueel aantreffen van (gestolen) goederen, kan de politie u makkelijker traceren en de goederen retourneren.

Melden

De politie roept inwoners en winkelend publiek op extra alert te zijn op verdachte situaties en heterdaad situaties. Bent u dus getuige van een auto-inbraak of ziet u iemand die zich verdacht ophoudt bij geparkeerde autos, belt u dan met 112. Hiermee verhoogt u de kans dat wij de auto-inbreker in de kraag vatten. Bent u slachtoffer van een auto-inbraak, doe dan altijd aangifte. U kunt bellen met 0900-8844 voor het maken van een afspraak of aangifte doen via internet.

Aanhoudingen in onderzoek overvallen

WOERDEN De politie heeft dinsdag 4 december twee mannen van 21 en 22 jaar uit Woerden aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij overvallen op winkels in Woerden. Deze overvallen hebben vanaf eind juni plaatsgevonden. In dit onderzoek heeft de politie op 18 oktober een 23-jarige man uit Woerden aangehouden. Bij de doorzoeking in beide woningen zijn goederen in beslag genomen. Beiden zijn in verzekering gesteld.

Overval fastfoodzaken

ROTTERDAM/WOERDEN - De rechtbank Rotterdam heeft woensdag 5 december de zaken behandeld tegen vijf Rotterdammers die ervan worden verdacht in de zomermaanden fastfoodzaken in Rotterdam, Barendrecht, Woerden en Lemmer te hebben overvallen, dan wel daarbij behulpzaam te zijn geweest.

Drie van de vijf, in leeftijd variërend van 19 tot 24 jaar, konden in augustus aangehouden worden door de politie Rotterdam-Rijnmond op verdenking van één overval in Rotterdam en één in Woerden. In het daarop volgende onderzoek leken zij ook verantwoordelijk voor andere overvallen in Rotterdam, Barendrecht en Lemmer. De zaken uit Woerden en Lemmer zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

In september werden nog twee Rotterdammers aangehouden. Zij worden ervan verdacht behulpzaam te zijn geweest bij één van de overvallen in de Rotterdamse regio.

Bij de overvallen werden vuurwapens gebruikt. De buit bestond overwegend uit geld en persoonlijke spullen van aanwezig personeel en/of klanten.