Gemeente Andijk


* Aanpak illegaal gebruik recreatiewoningen op vakantiepark het Grootslag

Aanpak illegaal gebruik recreatiewoningen op vakantiepark het Grootslag

06 dec 2007
Het college van Andijk is samen met het bestuur van het vakantiepark al geruime tijd bezig de toeristische aantrekkelijkheid van vakantiepark Het Grootslag te vergroten.
Het bestuur van het vakantiepark en de gemeente streven hierbij een gezamenlijk doel na.

Handhavingstraject
Veel recreatiewoningen op het park worden namelijk gebruikt voor het huisvesten van (buitenlandse) werknemers. Dit is in strijd met het bestemmingsplan en met het huishoudelijke reglement van het park. Daarom is in juli dit jaar is een handhavingstraject ingezet. In september heeft het college aan zes eigenaren van in totaal ongeveer 40 houten bungalows een last onder dwangsom opgelegd. Tegen deze besluiten hebben de zes eigenaren bij de rechtbank Alkmaar een voorlopige voorziening aangevraagd.

Uitspraak voorzieningenrechter
De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de werking van de last onder dwangsom tijdens de bezwaarprocedure wordt geschorst. De voorzieningenrechter heeft allereerst aangegeven dat het gebruiken van de bungalows door (buitenlandse) werknemers illegaal is. Zij was echter tevens van oordeel dat aan de verhuurders geen last onder dwangsom kan worden opgelegd, omdat zij niet de gebruikers van de bungalows zijn.

Het college bestudeert de uitspraak, maar overweegt vooralsnog om bestuursdwang toe te gaan passen. Dit betekent dat de gemeente door feitelijk handelen (bijvoorbeeld door een verzegeling van een bungalow) de overtreding kan beëindigen. De gemeente houdt zowel de eigenaren als de gebruikers van de vakantiewoningen uiteraard tijdig (en in hun eigen taal) op de hoogte van deze vervolgstappen.

Hoorzitting gemeentelijke bezwaarschriftencommissie Op dit moment loopt de bezwaarprocedure nog. Op 13 december aanstaande vindt een hoorzitting van de bezwaarschriftencommissie plaats. Pas na het advies van deze commissie besluit de gemeente definitief hoe zij het illegale gebruik zal beëindigen.

Bestuur vakantiepark
Het bestuur van het vakantiepark stelt de verhuurders en gebruikers van de vakantiewoningen ervan op de hoogte dat niet recreatief gebruik na 1 januari 2008 moet ophouden. Tegelijkertijd wordt begonnen met het opknappen van het vakantiepark.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |