Ingezonden persbericht
Proefdieren profiteren niet van Nota Dierenwelzijn
Proefdiervrij roept op tot meer onderzoek naar proefdiervrije technieken
Den Haag, 6 december 2007
Als het gaat om dierenwelzijn moeten vijf vrijheden gerespecteerd worden, aldus de recent verschenen Nota Dierenwelzijn. Proefdieren hebben deze vrijheden veel te weinig. De vereniging Proefdiervrij zal vandaag in de Tweede Kamer tijdens een rondetafelgesprek dan ook pleiten voor een betere positie van het proefdier en een grotere inzet op proefdiervrije technieken.
Dieren hebben vijf rechten volgens de Nota Dierenwelzijn: dieren zijn gevrijwaard van honger, dorst of onjuiste voeding; van thermaal en fysiek ongerief; van pijn, verwonding of ziekten; van angst en chronische stress. En dieren zijn vrij om een natuurlijk soorteigen gedragspatroon te kunnen hebben. Proefdieren komen er bekaaid af. In ons betoog in de Tweede Kamer vragen we aandacht voor:
Proefdiervrije technieken
De enige manier om proefdierenleed te voorkomen, is het inzetten van proefdiervrije technieken. Jaarlijks worden miljarden euro's geïnvesteerd in onderzoek, maar slechts een zeer klein deel hiervan wordt gebruikt voor de ontwikkeling van proefdiervrije technieken. Proefdiervrij ondersteunt dan ook met kracht het recent ingediende amendement van SP-Kamerlid Van Velzen waarin zij de Minister van LNV vraagt een bedrag van ¤ 900.000,-- in te zetten voor onderzoek naar proefdiervrije technieken. 'Alleen door interdepartementaal budget te realiseren voor de ontwikkeling van proefdiervrije technieken, kunnen er stappen gezet worden. Proefdiervrij heeft haar achterban opgeroepen actief achter het voorstel van Van Velzen te staan en de partij van hun eigen politieke voorkeur te benaderen om dit amendement bij de stemmingen in de Tweede Kamer eind december te ondersteunen.
Ongewervelde dieren
In ons pleidooi over de Nota Dierenwelzijn pleiten we voor het opnemen van ongewervelde dieren in de Wet op de Dierproeven. Inmiddels is immers wetenschappelijk bewezen dat ook ongewervelde dieren, zoals de octopus en degenkrab, pijn en stress kunnen ervaren. Nu hebben wetenschappers nog volledige vrijheid om deze dieren te gebruiken.
Verspilling van dieren onacceptabel
In het afgelopen jaar zijn er in Nederland 603.741 dierproeven gedaan, weliswaar een daling ten opzichte van vorig jaar. Echter het aantal dieren dat zijn leven in laboratoria slijt, is veel hoger. Heel veel dieren worden nog vóór de proef gedood en staan dus niet geregistreerd bij de dierproeven. Zo zijn er soms dieren nodig van één geslacht. Als er vrouwtjes nodig zijn voor een bepaalde dierproef, belanden de mannetjes letterlijk in de prullenbak. Een enorme verspilling. Om maar niet te spreken over het ongetwijfeld grote aantal dieren dat vastzit in fokkolonies. Zij slijten hun hele leven in kooien, puur en alleen om voor nakomelingen te zorgen die in proeven worden gebruikt. Proefdiervrij vindt dat er een eind moet komen aan deze verspilling.
Proefdiervrij
Proefdiervrij is de grootste vereniging in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren. Dat is hard nodig, want in Nederland zijn in 2006 ruim 600.000 proefdieren gebruikt. De vereniging wil dierproeven vervangen voor diervrije methodes. Proefdiervrij houdt kansen om vervanging van dierproeven te bevorderen scherp in het vizier en speelt hierop in met communicatiecampagnes. Hierin richt de vereniging zich zowel op het publiek als de partijen die verantwoordelijk zijn voor het proefdiergebruik.