Ministerie van Defensie

KAMERVRAGEN EN ANTWOORDEN

05-12-2007

Beantwoording vragen benoeming voorzitter politieacademie

Vraagsteller: Leden Heijnen en Eijsink (PvdA)

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR `s Gravenhage

Datum
Ons kenmerk D/2007033209
Onderwerp Vragen van de leden Heijnen en Eijsink (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister en staatssecretaris van Defensie over de benoeming van de voorzitter van het college van bestuur van de Politieacademie

In bijlage bied ik u, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de antwoorden aan op de vragen van de leden Heijnen en Eijsink (beiden PvdA) over de benoeming van de voorzitter van het college van bestuur van de politieacademie (ingezonden 1 oktober 2007, nr. 2070800980).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

Pagina 1/5

Ministerie van Defensie

2070800980

Vraag 1
Herinnert u zich de antwoorden op de vragen 1) over het inkomen van oud-generaal Van Baal waaruit blijkt dat hij 73% van zijn laatst genoten salaris als generaal ontvangt in het kader van de Uitkeringswet Gewezen Militairen (UGM), en dat hij daarbovenop in schaal 18 is ingeschaald in zijn nieuwe functie en dat deze combinatie zonder anticumulatie ongewenst is?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Op grond van welke passage in het arbeidsvoorwaardenakkoord van de sector Defensie wordt het salaris niet geanticumuleerd? Kunt u deze passage citeren? Wanneer is deze passage overeengekomen?

Antwoord 2
Op 13 februari 2001 is de Staatssecretaris van Defensie met de Centrales van Overheidspersoneel overeengekomen dat het diensteindestelsel wordt aangepast met dien verstande dat de generieke ontslagleeftijd verplicht wordt opgehoogd van 55 naar 58 jaar. De ophoging van de ontslagleeftijden betrof een moeizaam proces, waarbij eveneens afschaffing van anticumulatie bij inkomsten uit of in verband met arbeid of bedrijf is overeengekomen.

De in het arbeidsvoorwaardenakkoord 2000-2001 opgenomen passage luidt als volgt:

"3. Voor militairen waarop de verplichte verhoging van de ontslagleeftijd van toepassing is en voor militairen die vanaf 1 januari 2001 gedurende een periode van ten minste twee jaar vrijwillig nadienen, wordt de anti-cumulatie van neveninkomsten afgeschaft.

Pagina 2/5

Ministerie van Defensie

Voor militairen die niet ten minste twee jaar vrijwillig nadienen en voor militairen waarop de verplichte verhoging van de ontslagleeftijd niet van toepassing is, wordt de anti-cumulatie van neveninkomsten afgeschaft twee jaar na de datum waarop de betrokken militair oorspronkelijk met leeftijdsontslag had kunnen gaan. Voor UKW-uitkeringsgerechtigden die gedurende twee jaar UKW-uitkerings- gerechtigd zijn geweest en voor UKW-uitkeringsgerechtigden die volgens de oorspronkelijk voor hen geldende ontslagleeftijd al gedurende twee jaar uitkerings- gerechtigd hadden kunnen zijn, wordt vanaf 1 januari 2001 de anti-cumulatie van neveninkomsten afgeschaft.
Voor militairen die na hun leeftijdsontslag werkzaam blijven voor het Ministerie van Defensie vindt met betrekking tot de inkomsten die zij uit de werkzaamheden ontvangen vanaf 1 januari 2001 geen anti-cumulatie meer plaats. Voor UKW-uitkeringsgerechtigden die een executieve functie in de sectoren Onderwijs, Zorg, Politie of Douane vervullen of gaan vervullen vindt met betrekking tot de inkomsten die zij uit die functie ontvangen vanaf 1 januari 2001 geen anti- cumulatie meer plaats."

Vraag 3
Welke pogingen heeft u tot nu toe gedaan om bovenstaande passage zodanig aan te passen dat er geen inkomen boven de zogeheten MP-norm meer ontstaat? Hoe reageerden de betrokken vakbonden op uw voorstellen?

Antwoord
Zie onder 7

Vraag 4
Bent u ervan op de hoogte dat inkomsten uit arbeid volgens de Uitkeringswet Gewezen Militairen niet worden verrekend met de uitkering op basis van de UGM, als de inkomsten zijn verkregen door werkzaamheden die zijn voorbehouden aan executief politiepersoneel? 2)

Pagina 3/5

Ministerie van Defensie

Antwoord 4
Ja, deze passage is destijds opgenomen om in te spelen op de vulling van knelpuntfuncties in de zorg, het onderwijs, politie en justitie (meer handen aan het bed, meer mensen voor de klas en meer blauw en groen op straat).

Vraag 5
Wat verstaat u onder executief politiepersoneel? Hoe verhoudt deze definitie zich tot de functieomschrijvingen die horen bij de diverse salarisschalen van de sector Politie?

Antwoord 5
Onder executief politiepersoneel wordt verstaan de ambtenaar van politie aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, zoals bedoeld in artikel 3, eerste lid onder a van de Politiewet. Deze aanstelling is niet voorbehouden aan specifieke salarisschalen binnen de sector Politie.

Vraag 6
Kunt u beargumenteren waarom de heer Van Baal wel of niet behoort tot executief politiepersoneel?

Antwoord 6

De vraag of de heer Van Baal wel of niet behoort tot executief politiepersoneel is voor de hier voorliggende kwestie niet relevant. De heer Van Baal is niet vrijgesteld van anti-cumulatie omdat hij (executief) bij de politie is tewerkgesteld, maar omdat hij vanaf 1 januari 2001 langer dan twee jaar vrijwillig bij het Ministerie van Defensie heeft nagediend.

Vraag 7
Acht u het wenselijk dat artikel 5 punt c van de Uitkeringswet Gewezen Militairen zodanig wordt gewijzigd dat te allen tijde wordt voorkomen dat cumulatie van inkomen op grond van deze wet en op grond van andere inkomsten in de (semi)publieke sector leidt tot een inkomen dat hoger is dan dat van de minister- president?

Pagina 4/5

Ministerie van Defensie

Antwoord 3 en 7:
Alhoewel aanpassing van de UGM op het punt van anticumulatie wenselijk zou zijn, is dit een onderwerp wat ten principale het overleg tussen sociale partners in de sector Defensie regardeert. Tot dusver hebben centrales aangegeven in dit kader eerder gemaakte afspraken niet te willen herzien. Ook onlangs, tijdens de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen voor het akkoord voor de periode 1 maart 2007 ­ 28 februari 2009, hebben centrales van overheidspersoneel dit expliciet aangegeven.

Om volledige samenloop van een UKW-uitkering met salaris uit een betrekking bij Defensie te voorkomen is in 2003 voor dergelijke gevallen een norm van 130% van het laatstgenoten actieve inkomen ingevoerd. Met de andere overheidssectoren zal in overleg worden getreden over mogelijke rijksbrede invoering van de 130% voor militairen met een UKW-uitkering.

1) Aanhangsel Handelingen nr. 2471, vergaderjaar 2006-2007 2) Artikel 5 punt c van de UGM

Pagina 5/5


---- --