Gemeente Geertruidenberg


Wmo-symposium druk bezocht

Wmo-symposium foto.JPG
Ruim tachtig mensen gaven vorige week gehoor aan de uitnodiging van de gemeente Geertruidenberg om mee te praten over de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Het Wmo-symposium dinsdagavond was een boeiende bijeenkomst waarin voorzitter Marian Timmermans en wethouder Antoon van den Enden de bezoekers informeerden over de Wmo aan de hand van de negen prestatievelden die in de wet beschreven staan.

Na de pauze werden de deelnemers uitgenodigd om in deelsessies mee te denken over de uitvoering van de Wmo. Het duo Truus & Trudie strooide door het programma heen met komische sketches om aan te geven dat Wmo bijna iedereen raakt.

Sociale samenhang

Op de vraag hoe het met de sociale samenhang in de gemeente Geertruidenberg gesteld is, antwoordde wethouder Van den Enden dat dit per wijk verschillend is. Dit heeft onder andere te maken met de bevolkingssamenstelling. In een aantal wijken wordt door bewoners vaak het initiatief genomen om samen dingen te ondernemen, zijn speeltuincommissies ingesteld, zijn buurtverenigingen actief. In Raamsdonk, waar de sociale samenhang sterk is, heeft men bijvoorbeeld een eetpunt opgezet. De wethouder kreeg ook de vraag voorgelegd of er aansprekende voorbeelden van goed jeugdbeleid in Geertruidenberg zijn. Wethouder Van den Enden merkte als eerste op dat de nota preventief jeugdbeleid in klaar is. Een voorbeeld van een goed functionerende jeugdvoorziening is het Opvoedspreekuur, bedoeld voor jeugdigen van nul tot achttien jaar en hun ouders.

Beleidsplan

Na de pauze werd in drie deelsessies verder gediscussieerd. Het eerste thema luidde `gemeentelijke dienstverlening/cliƫntondersteuning', het tweede `mantelzorg en vrijwilligerswerk' en het derde `civil society'. In de deelgroepen werden levendige gesprekken gevoerd aan de hand van stellingen. Ook was er gelegenheid tot het stellen van vragen aan wethouder Van den Enden, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Zo waren er bijvoorbeeld vragen over het Wmo-budget, en over de zorg voor ouderen.

De opmerkingen die tijdens het symposium gemaakt zijn, zullen waar mogelijk meegenomen worden bij het opstellen van het Wmo-beleidsplan.