Politie Groningen

Jongeren plegen putdekselincidenten uit pure verveling

Bedum, 06-12-2007 o Met de aanhouding van twee jongens van 13 en 15 jaar, beiden uit Bedum, heeft de politie de zogenoemde
putdekselincidenten in Bedum opgelost. Een 35-jarige inwoonster uit Bedum raakte in november gewond toen zij in een put zonder deksel was gevallen. De politie is vervolgens een onderzoek gestart.

De politie kwam de verdachten op het spoor na een buurtonderzoek en op basis van enkele getuigenverklaringen. Ook de kennis van de buurtagenten heeft een rol gespeeld in het onderzoek. De buurtagenten hebben zelf het onderzoek naar de putdekselincidenten uitgevoerd. Tijdens het verhoor bekende het duo dat zij in de maand november ongeveer vijftien putdeksels in de Schoolstraat en in de wijk Oosterheerd hebben verwijderd. In de meeste gevallen werd het deksel in de betreffende put gegooid. In één geval werd het ijzeren voorwerp in een grotere put gegooid.

Zwaar gewond

De 35-jarige vrouw uit Bedum was op dinsdag 20 november in het donker vanaf de passagiersstoel uit een auto gestapt. Zij stapte pardoes in de put. Zij kwam met haar voet op de rand van het putdeksel, die in de put lag, terecht. Hierbij brak het slachtoffer haar voet en zij scheurde ook haar enkelbanden. Ook liep zij enkele kneuzingen op. De vrouw is na een bezoek aan de doktersdienst naar het ziekenhuis gegaan.

Volgens eigen zeggen hebben de knapen de putdeksels verwijderd, omdat zij zich verveelden. Beiden verdachten mochten na verhoor weer naar huis. De politie verdenkt het duo van het opzettelijk vernielen van een verkeerswerk (put), waardoor gevaar voor het verkeer is ontstaan. De politie maakt proces-verbaal op tegen de verdachten. De politie stelt verder een nader onderzoek in naar baldadigheden, vernielingen en eventuele andere strafbare feiten in, die de laatste tijd in Bedum zijn gepleegd. De politie verdenkt namelijk een brede groep jongeren van betrokkenheid bij deze strafbare feiten.