Ingezonden persbericht


Nationale Jeugdraad

PERSBERICHT
3 december 2007

Jongeren kritisch over kinderrechten in Nederland

Landelijk onderzoek wordt op 6 december aan de Tweede Kamer aangeboden

Donderdag 6 december overhandigen de Nationale Jeugdraad en het Kinderrechtencollectief de jongerenrapportage over de rechten van het kind aan de Tweede Kamer. Dit rapport geeft een stem aan jongeren zelf en zal samen met de Nederlandse overheidsrapportage door het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties besproken worden. Duizenden jongeren hebben meegeholpen aan het rapport. Zij maakten duidelijk welke rechten zij belangrijk vinden en welke rechten niet goed geregeld zijn.

De Nederlandse overheid rapporteert eens in de vijf jaar aan de Verenigde Naties over de rechten van kinderen in ons land. Nederland heeft namelijk beloofd zich te houden aan het VN-verdrag inzake de Rechten van het Kind. Het Kinderrechtencollectief volgt de implementatie van dit verdrag en heeft de Nationale Jeugdraad gevraagd een jongerenrapportage te maken waarin jongeren zelf kunnen laten horen wat zij van hun rechten weten, welke rechten zij belangrijk vinden en welke rechten goed en niet goed geregeld zijn.

Veel jongeren zijn geraadpleegd voor deze rapportage en hebben hun stem kunnen laten horen over de rechten van kinderen en jongeren. Er is gesproken met het Jeugraadpanel, het vaste onderzoekspanel van de Nationale Jeugdraad. Ook zijn er diepte-interviews gehouden in Nederland, op de Nederlandse Antillen en Aruba met jongeren in kwetsbare posities, zoals jongeren met een handicap en jonge vluchtelingen. Aandachtspunten die uit rapportage voortkomen, zijn onder andere de zorgelijke situatie van jonge vluchtelingen en maatschappelijke zorg voor jongeren.

Voordat de jongerenrapportage naar het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève gaat, wordt het rapport eerst aangeboden aan de Tweede Kamer. Kido Koenig, voorzitter van de Nationale Jeugdraad, presenteert donderdag om 15.15 uur samen met het Kinderrechtencollectief de bevindingen van het rapport aan de Algemene Kamercommissie Jeugd & Gezin.

De Nationale Jeugdraad is een landelijke organisatie voor en door jongeren tussen de 12 en 30 jaar. De Jeugdraad wil dat jongeren kunnen meedoen, meedenken en meebeslissen over alles wat voor hen belangrijk is. Of het nu gaat om politieke invloed of een evenement in een gemeente, de Jeugdraad maakt het mogelijk.

Kijk ook op www.jeugdraad.nl

Noot voor redactie,