NCRV

Noodweer

Mist in Noodweer

Donderdag 6 december 2007

19.50 uur, Nederland 2

Erwin Kroll belicht in de vijfdelige serie Noodweer de vaak ingrijpende gevolgen die heftige weerssituaties in Nederland kunnen hebben voor betrokkenen, van materiële schade tot ongevallen, soms zelfs met dodelijke afloop.

Mist is een van de meest verraderlijke weersverschijnselen, vooral als het plaatselijk is.

Op het ene moment is het zicht nog goed, op het andere moment zie je geen hand voor ogen meer. Een levengevaarlijke situatie met name op de weg. Vooral in de overgangsgebieden van helder naar dichte mist gebeuren er vaak ongelukken.

Dat ondervonden de hoofdpersonen in deze vierde aflevering van de serie Noodweer. Zij waren betrokken bij twee ernstige verkeersongevallen veroorzaakt door dichte mist.

Op 23 maart 2004 deed zich een kettingbotsing voor op de A15 bij Knooppunt Ressen. Meer dan 70 autoâs waren daarbij betrokken, één persoon kwam om het leven. Een jaar later deed zich op bijna dezelfde plek een soortgelijk ongeluk voor. De hoofdpersonen van vanavond delen dezelfde ervaring: van het ene op het andere moment bevonden ze zich op een autokerkhof en keken de dood recht in de ogen.