Socialistische Partij

NS blijft reizigers Zeeland negeren

28-11-2007 * De NS stopt ook volgend jaar slechts eenmaal per uur bij de Zeeuwse stations Kapelle, Arnemuiden, Krabbendijke en Rilland-Bath. Vorig jaar gaf de NS te kennen van deze stations af te willen. Uiteindelijk werd mede onder druk van de SP gekozen om een impuls aan de stations te geven door er juist vaker te stoppen met ingang van de dienstregeling 2008. Op aandrang van de SP heeft de Tweede Kamer opheldering gevraagd aan verkeersminister Eurlings over het niet nakomen van deze belofte.

De stations in Zeeland kennen niet veel reizigers en zijn daardoor voor de NS niet erg interessant. Zeeland kent nu een dienstregeling waar eenmaal per uur een intercity rijdt en eenmaal per uur een stoptrein. De NS streeft er naar om buiten de Randstad alle plaatsen elk half uur aan te doen. Hierbij was de keuze tussen tweemaal per uur een intercity of tweemaal per uur een stoptrein. Na lang overleg werd besloten dat vanaf de dienstregeling 2008 alle stations in Zeeland tweemaal per uur aangedaan zouden worden.

SP-Kamerlid Emile Roemer is verbaasd over deze nieuwe stap van de NS. "Na lange gesprekken dachten we er eindelijk uit te zijn over het behoud en de bediening van de Zeeuwse stations. Nu blijkt de NS te willen wachten met het verbeteren van de dienstregeling totdat de HSL-Zuid rijdt. Dit is voor mij onacceptabel en niet uit te leggen aan de gedupeerde reizigers van en naar Zeeland, daarom heb ik de minister gevraagd de NS hier op aan te spreken zodat de verbeterde dienstregeling zo snel mogelijk in kan gaan."