Waterleidingmaatschappij Drenthe

Drinkwater voor de Dayaks

05 december 2007

De Dayaks op Kalimantan in Indonesië drinken flessenwater. Het oppervlaktewater bevat te veel humus en organische stof en is niet geschikt om te drinken. WMD, Rotary en Simavi leveren hen een waterzuiveringsunit. Zo produceren de Dayaks binnenkort hun eigen drinkwater. Als tegenprestatie stelt de bevolking het eiland Lapetan (280 ha) beschikbaar voor herbebossing en herintroductie van de bedreigde diersoort de orang-oetan. De zuiveringsinstallatie wordt nu getest in het Bargerveen in Drenthe.

Lees meer over de Dayaks (zie onderaan)

De provincie Kalimantan is ongeveer 20 maal groter dan Nederland, maar is heel dun bevolkt. In de regenwouden en moerassen van Kalimantan leven de de Dayaks, een verzamelnaam voor inheemse stammen. In het verleden waren de Dayaks bekend als koppensnellers.

plattegrond

Doordat ze in het regenwoud en moeras wonen hebben de Dayaks wel de beschikking over water maar dit water is voor drinkwater minder geschikt omdat het humuszuren en veel organische stof bevat. Bovendien heeft het een sterk bruine kleur. Drinkwater wordt aangevoerd in flessen. Dat kost de Dayaks zo'n 10% van hun inkomen. Met een waterzuivering kunnen de Dayaks drinkwater maken uit veenwater.

Dayaks

De samenstelling van het water in het Bargerveen in Drenthe lijkt op het water in het oerwoud van Kalimantan. Daarom is deze locatie gekozen voor een praktijktest In deze container zit een moderne waterzuivering.

Container

Per dag kan hier op zonne-energie ca 5000 liter water worden gezuiverd, Voor het dorp is 3000 liter voldoende. De rest kan de bevolking verkopen. De opbrengst is nodig voor onderhoud aan de installatie. Er blijft ook nog wat over voor andere voorzieningen in het dorp. De zuivering wordt in het voorjaar van 2008 verscheept naar Kalimantan

Schema zuivering

Als tegenprestatie stelt de bevolking het eiland Lapetan (280 ha) beschikbaar voor herbebossing en herintroductie van de orang-oetan. Illegale handel en verlies van de natuurlijke leefomgeving zijn de belangrijkste bedreiging van deze diersoort.

Orang Utan

Rotary, WMD en Simavi hebben de handen ineen geslagen om de waterzuivering te realiseren. Het plan is een van de initiatieven van de Nederlander Willie Smits, die al jaren in Indonesië woont. Met de stichting Borneo Orangutan Survival Foundation (BOS) wil Smit de orang-oetans redden door herbebossing en bevolkingsparticipatie. Wil Smit: "je moet eerst de mensen helpen om het regenwoud te kunnen helpen."

Door de mensen daar drinkwater te geven ontstaat er een basis om op grote schaal vooruitgang te boeken op het gebied van gezondheid, werkgelegenheid, natuur en milieu. Het opzetten van projecten zoals herbebossing genereert werk op allerlei gebied.