Socialistische Partij

Senaat gaat om onder druk regering


05-12-2007 * Onder zware druk van de regering stemde de Eerste Kamer gisteren alsnog in met de wet ter vervanging van de vervroegde invrijheidstelling van gevangenen door een voorwaardelijke invrijheidstelling.

De wet als zodanig kon rekenen op brede steun. Alle politieke partijen vinden het verstandig dat gevangenen niet meer automatisch na tweederde van hun straftijd worden vrijgelaten maar dat daar voorwaarden aan verbonden worden. In de achterliggende weken bleek echter een grote meerderheid van de Eerste Kamer bezwaar te hebben tegen in de wet opgenomen terugwerkende kracht voor een aantal veroordeelde gevangenen. Die bepaling is in strijd met algemene rechtsbeginselen, die terugwerkende kracht van strafbepalingen verbieden. De Grondwet, de Strafwet en het Europees Verdrag voor de rechten van de mens zijn daar helder over.

Tiny KoxEen voorstel van SP-senator Kox om via een zogenaamde 'novelle' de gewraakte bepaling uit de wet te halen, kon rekenen op brede sympathie in de Senaat maar werd door minister van Justitie Hirsch Ballin resoluut afgewezen. De minister hield vol dat de hele Kamer de bepaling verkeerd begreep. Daardoor werd het slikken of stikken voor de Senaat. De zware druk van regeringskant bleek uiteindelijk voldoende om de fracties van CDA, PvdA en ChristenUnie morrend om te doen gaan. SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hielden wel voet bij stuk en stemden tegen de wet.

SP-senator Kox: 'Als de minister mijn voorstel had overgenomen, en de omstreden bepaling uit de wet had gehaald, was iedereen hier tevreden geweest. Dan had de minister zijn wet gekregen en de Kamer het respect voor algemene rechtsbeginselen overeind gehouden. De minister denkt dat hij sterk genoeg staat om ermee weg te komen als de rechter zich over deze wet zou gaan buigen. Dat vind ik veel te minimalistisch. Wij moeten hier geen wetten maken waarmee we kunnen wegkomen. We moeten gewoon goede wetten maken.'