Reis minister Koenders naar Aceh, Kalimantan, Jakarta en Bali
Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) begint woensdag aan een achtdaags werkbezoek aan Indonesie. Het bezoek staat in het teken van de verbreding van de samenwerkingsrelatie met Indonesie en deelname aan de klimaattop in Bali. Koenders brengt bezoeken aan Aceh, Kalimantan en Jakarta, waarbij thema's als wederopbouw, klimaat en milieu, ontwikkeling en mensenrechten aan de orde komen.
Donderdag 6 en vrijdag 7 december is Koenders op bezoek in Aceh. De minister wil zich een beeld vormen van de wederopbouw, drie jaar na de tsunami, en hoe Nederlandse ontwikkelingsgelden daarbij zijn gebruikt. Daarnaast heeft hij gesprekken met de gouverneur en maatschappelijke organisaties over de politieke situatie na het sluiten van het vredesakkoord tussen de Indonesische regering en de GAM.
Op zaterdag 8 en zondag 9 december is Koenders in Kalimantan. Indonesie is een van de grootste veroorzakers van de uitstoot van broeikasgassen door de kap van het tropisch regenwoud en platbranden van landbouwvelden. De minister brengt o.a. een bezoek aan herbebossingsprojekten en een projekt voor certificering van biomassa.
Maandag 10 december staat in het teken van de bilaterale relatie met Indonesie, waarbij hij gesprekken voert met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Wirajuda, de minister van Planning, Paskah Suzetta, de coordinerend minister van Economie, Boediono, en de minister van Milieu, Rahmat Witoelar. Daarnaast heeft hij o.a. gesprekken met de gouverneur van Papoea en vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties en ondertekent hij een onderwijscontract van 42 miljoen euro.
Dinsdag 11 december is minister Koenders, als een van de weinige ministers voor Ontwikkelingssamenwerking, bij de klimaatconferentie op Bali. 'Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze eeuw', aldus Koenders. De geindustrialiseerde landen zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van het klimaatprobleem, maar het zijn de ontwikkelingslanden die de prijs betalen, volgens Koenders. 'Er mag geen nieuwe apartheid ontstaan. Daarom moeten arme landen meer geld krijgen om de gevolgen van de klimaatcrisis, zoals het ophogen van dijken, op te vangen (adaptatie). Dat mag niet ten koste gaan van het ontwikkelingsbudget.' Koenders is voorstander van het toepassen van het principe 'de vervuiler betaalt' via nieuwe financieringsmechanismen (belasting op emissiehandel als onderdeel van het post-Kyoto akkoord). Nederland is een van de weinige Westerse landen die de komende vier jaar 500 miljoen extra heeft vrijgemaakt voor klimaatbeheer en duurzame energie.
Koenders heeft zich ook ten doel gesteld ontwikkelingslanden milieubewuster te maken. Milieubehoud staat immers nauwelijks op de agenda van politici in ontwikkelingslanden. Ook zij moeten politiek leiderschap tonen. Hij is anders bang dat de millennium ontwikkelingsdoelen in een groot aantal ontwikkelingslanden niet wordt gehaald. Daarnaast moet er een eerlijke prijs betaald worden voor bijvoorbeeld tropisch hardhout en moet er kritisch gekeken worden naar het uitbreiden van het areaal van palmolieplantages en het gebruik van voedselgewassen voor de productie van biobrandstof in het bijzonder op Kalimantan.
Op dinsdag 11 december kondigt Koenders de start aan van een belangrijke studie naar de adaptatiekosten en doet hij een toezegging van 15 miljoen euro voor het behoud van bossen in het kader van het klimaatdag (Forest Carbon Partnership Facility -- een Wereldbankprogramma). Er is om vier uur 's middags een persconferentie in het Grand Hyatt-hotel.
Op woensdag 12 december is Koenders aanwezig bij de opening van het ministeriele gedeelte van de Bali-conferentie en tekent hij, samen met minister Cramer van Milieu, een verklaring met Indonesie met betrekking tot duurzame biomassa. Tevens vertegenwoordigt minister Koenders Nederland bij de bijeenkomst van ministers van Financien m.b.t. klimaatverandering (financiering CO2-emissiehandel en adaptatiefonds).
Minister Koenders komt vrijdag 14 december weer terug in Nederland.
Noot voor redacties (