KNHS


SIRE-campagne Geef kinderen hun spel terug
5 december 2007

Zoals u wellicht via de media heeft vernomen voert SIRE (Stichting Ideële Reclame) de campagne Geef kinderen hun spel terug. In deze campagne staat de overdreven bemoeizucht van (veelal) ouders tijdens de wedstrijden centraal, een verschijnsel waar ook wij als KNHS ervaring mee hebben.

Uit recent onderzoek van TNS NIPO onder ruim 800 ouders met sportende kinderen in Nederland blijkt dat negen op de tien ouders (91%) zich in meer of mindere mate ergeren aan het gedrag van andere ouders langs de zijlijn. Het gaat hierbij om het opjutten van kinderen, vloeken en schelden, het wijzen van scheidsrechters op een verkeerde beslissing en het adviseren van de teamleiding. Vier op de tien ouders (40%) denken echter dat andere ouders zich nooit aan hen ergeren. Kortom, opvallende conclusies die om gerichte actie vragen.

Ouders vragen veel van hun kinderen. Ze moeten niet alleen goed zijn op school, maar ook uitblinken op sportief gebied. In onze sport wordt soms een kostbare pony gekocht waarna er vanuit wordt gegaan dat de successen zich als vanzelf aandienen.

Het doel van de nieuwe SIRE-campagne is om ouders - en in tweede instantie begeleiders, coaches, officials - bewust te maken van dit gedrag en ze te laten zien welke impact het heeft op de kinderen. Ook beoogt de campagne het overdreven fanatisme bespreekbaar te maken tussen ouders en officials onderling.

De campagne van SIRE wordt door het NOC*NSF en de 14 grootste sportbonden van Nederland ondersteund. Wij willen U vragen óók bij uw verenigingsleden aandacht voor het onderwerp te vragen.

Wat kunt u als sportvereniging doen?


· Vul de online petitie in op de website
www.geefkinderenhunspelterug.nl. Deze petitie zal SIRE op een later tijdstip aanbieden aan Jet Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


· Een banner plaatsen op uw website, om bezoekers en verenigingsleden te informeren dat u de campagne ondersteund.


· Posters van de campagne downloaden, uitprinten ophangen in de sportkantine en/of verspreiden onder trainers en begeleiders die zijn aangesloten bij uw vereniging.


· Elkaar aanspreken op dit ongewenste gedrag. Samen moeten we onze sport vooral sportief houden!

Op de website www.geefkinderenhunspelterug.nl vindt u meer informatie over de campagne en kunt u de materialen (posters en banners) eenvoudig downloaden.

Wij vertrouwen op uw medewerking! Mocht u naar aanleiding van deze brief vragen hebben, dan kunt U contact met SIRE opnemen via telefoonnummer 020- 4410677 of via email SIRE@euronet.nl .