TNS NIPO

Foto

Publicaties TNS NIPO onderzoek

5 december 2007

Democratie wereldwijd populairste bestuursvorm

Acht op de tien wereldburgers (79%) zien de democratie als het beste regeringssysteem. Zeven op de tien mensen zijn tevreden over deze vorm van regeren. Dit blijkt uit het meest recente Voice of the People© onderzoek van Gallup International, waarvoor TNS NIPO het Nederlandse onderzoek heeft gedaan. Ondanks deze duidelijke legitimiteit van het systeem, wordt er ook sterke kritiek geuit op het functioneren ervan: uit het onderzoek blijkt dat van de 60.000 respondenten uit 57 landen bijna de helft van de mensen denkt dat de verkiezingen in hun land niet vrij en eerlijk zijn. Zes van de tien mensen denken dat regeringen wereldwijd niet de wil van de mensen volgen als het gaat om het maken van beslissingen.

Negen op tien Nederlanders vinden democratie beste regeringsvorm In Noorwegen en Zweden is men met 93 procent het meest enthousiast over de democratie als beste regeringsvorm. In de Oekraïne is men het minst overtuigd van de geschiktheid van deze regeringsvorm (25%). Van de Nederlanders is 88 procent overtuigd van het feit dat de democratie
- ondanks de problemen die er soms mee gepaard gaan - de beste bestuursvorm is voor een land.

Scandinavische mensen meest tevreden
In de Scandinavische landen is men ook meteen het meest tevreden over de democratie als regeringsvorm (Denemarken: 91%, Zweden: 91%, IJsland en Noorwegen: beide 90%). Ook Nederland zit met 79 procent boven het mondiale gemiddelde. Het minst tevreden zijn mensen in Oost- en Centraal Europa. Rusland is met slechts 39 procent tevreden mensen de uiterste tegenhanger van Denemarken en Zweden. Servië komt met 43 procent op de tweede plaatst van landen die het minst tevreden zijn met de democratie.

Helft wereldbevolking gelooft in transparante verkiezingen Hoewel een grote meerderheid wel voor de democratie als regeringssysteem is, zien we ook dat men kritisch is ten opzichte van het functioneren ervan. Niet iedereen gelooft in de transparantie van verkiezingen: minder dan de helft (47%) van de wereldburgers denkt dat hun verkiezingen vrij en eerlijk zijn, maar eveneens 47 procent denkt het tegenovergestelde. Het meeste vertrouwen in eerlijke verkiezingen hebben de inwoners van Ierland (89%), Denemarken (87%), Zweden (86%) en Nederland (81%).
Aan de andere kant denkt 83 procent van de inwoners van Kameroen dat er geen vrije en eerlijke verkiezingen worden gehouden in hun land. Kameroen is ook gelijk het land met het hoogste percentage critici. Daarna volgen de Filippijnen (77%), de Oekraïne (76%) en Rusland (71%).

Zes op de tien Nederlanders: land wordt niet bestuurd volgens wil volk Op de vraag of men vindt dat het eigen land bestuurd wordt volgens de wil van het volk, antwoordt een derde van de Nederlanders (33%) met 'ja'. Dat percentage is niet bepaald hoog als we het vergelijken met de instemmende antwoorden van Ierland (73%), Ghana (72%), Maleisië (69%) en Zwitserland (66%).
Daar staat tegenover dat in heel veel landen de inwoners juist niet het idee hebben dat bij de besturing van het land rekening wordt gehouden met de stem van het volk. Gemiddeld zeggen ruim zes op de tien (63%) wereldburgers dat ze niet het idee hebben dat hun land wordt bestuurd volgens de wil van het volk. In Bosnië en Herzegovina denkt negentig procent van de bevolking dat er niet naar de stem van het volk geluisterd wordt. Daarna komen landen als Kameroen (83%), Oekraïne (83%), Rusland (80%), de VS (75%), Zuid Korea (75%) en Kroatië (75%). Van de Nederlanders zegt 59 procent dat er in ons land niet volgens de wil van het volk bestuurd wordt.

C0521 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het veldwerk vond plaats van 11 t/m 23 augustus 2007. In Nederland werden 1.009 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=963). Wereldwijd werden er 60.000 burgers, verdeeld over 57 landen, ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/Gallup International vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Dagmar Strikwerda (tel: 020 522 54 46)