Gemeente Tilburg

5-12-2007
Bert Matthijssen nieuwe cultuurmakelaar in Tilburg Cultuur Manifestatie 2009 centraal in opdracht nieuwe makelaar

Bert Matthijssen wordt met onmiddellijke ingang de nieuwe cultuurmakelaar in Tilburg. Hij volgt daarmee Edwin Jacobs op die afgelopen zomer een baan aanvaardde als directeur van museum De Lakenhal in Leiden. Ik ben zeer blij met de aanstelling van Bert. Hij heeft de juiste achtergrond, opleiding en ervaring. Bovendien kent hij Tilburg en het culturele veld van de stad erg goed, aldus wethouder Hugo Backx (cultuur).

Culturele Manifestatie 2009
Bert Matthijssen wordt aangesteld voor een periode van twee jaar. "Voornaamste taak van de cultuurmakelaar is het leggen van verbindingen tussen de culturele instellingen, makers, curatoren en de gemeente", aldus Backx. "Centraal in de opdracht voor de nieuwe makelaar staat het realiseren van de Cultuur Manifestatie Tilburg 2009 als invulling van Tilburg Culturele Hoofdstad van Nederland". Met name hiervoor zal Matthijssen in overleg met het veld curatoren en intendanten aantrekken. Een koersdocument waarin ook de belangrijkste punten uit de evaluatie van de Cultuur Manifestatie Tilburg 2007 staan vormt de eerste stap.

Bert Matthijssen: "Als een van de eerste stappen ga ik daarnaast een klankbordgroep instellen. Daarin komen vertegenwoordigers van het culturele veld in de stad. Op die manier wordt de stad intensief betrokken bij de activiteiten die ik de komende periode in gang wil zetten." De Cultuur Manifestatie blijft onlosmakelijk verbonden met de activiteiten rond een Centrum voor Beeldende Kunst en de ontwikkeling van een grootschalig cultuurkwartier in de Spoorzone, de twee andere grote opdrachten van de cultuurmakelaar.

Bert Matthijssen
Bert Matthijssen studeerde Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht en vervolgens Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Daar studeerde hij in 1993 af op de relatie tussen de drie waardensferen cultuur, politiek en economie. Aansluitend werkte hij bij de Tilburgse Kunststichting, het laatste jaar als directeur van 'FAXX, podium voor hedendaagse kunst' waar hij onder andere exposities organiseerde van James Lee Byars en de Tilburgse School. Sinds juli 2006 werkte hij als programmamanager cultuur bij de gemeente Tilburg en was hij als voorzitter van de Adviesgroep betrokken bij de Culturele Manifestatie 2007.

KunstenMakers
In 2006 heeft het college het actieprogramma vastgesteld dat voortvloeide uit de cultuurnota 'KunstenMakers'. In die nota beschrijft de gemeente in grote lijnen het cultuurbeleid voor de jaren 2005 tot en met 2010. Om te zorgen dat Tilburg de voorhoedepositie op het terrein van cultuur kan behouden, is gekozen voor omvangrijke investeringen zoals de verbouwingen van theater De NWE Vorst en 013 en het aanstellen van een cultuurmakelaar.