Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

5/12/2007 - Voerendaal aan de slag met mensen met passie.

In de toekomstvisie van de gemeente Voerendaal is een van de drie mottos Ontmoeting.

Binnen dat thema is een speciaal plan opgesteld om de recreatie en het toerisme binnen de gemeente te bevorderen.

De titel van dit plan luidt: Machina di movimento

Vanuit die gedachte heeft het gemeentebestuur aan Jan Daemen en Jules Jurgens de opdracht gegeven om in elk dorp een nieuw cultureel evenement van de grond te krijgen.

Een evenement met uitstraling naar buiten, maar ook gericht op de binding met de eigen inwoners van dat dorp. Het moet dus duidelijk iets van Klimmen, Kunrade, Ransdaal, Ubachsberg of Voerendaal zijn. Uitgangspunt is een actieve én een passieve deelname van de mensen uit de dorpen. De kennis van het eigen dorp, zeg maar de heemkunde, speelt daarbij een belangrijke rol.

Op dit moment is er in elk dorp een groep samengesteld die bekijkt of de mogelijkheid bestaat om zon nieuw evenement te organiseren. In Klimmen en Voerendaal zijn de groepen reeds bij elkaar geweest. En na enig voorzichtig aftasten is er al een behoorlijk enthousiasme bij de deelnemers te bespeuren.

In Kunrade en Ransdaal is de eerste bijeenkomst in december 2007 en in Ubachsberg begin januari 2008 gepland.

De groepen proberen al brainstormend tot nieuwe ideeën te komen. De band met het verleden is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Elke groep zal één idee globaal uitwerken en aan de gemeente Voerendaal aanbieden. Uiteindelijk kan daardoor in elk dorp een nieuw cultureel evenement ontstaan dat elke 2 of 3 jaar wordt herhaald.

De bedoeling is dat het college in de loop van het volgend jaar met de aangedragen ideëen van de werkgroepen langs de dorpen trekt om deze aan de bewoners te presenteren. Dat zal op een open en ludieke manier gebeuren.

Het ligt in de verwachting dat begin 2009 het eerste evenement van start gaat.