Gemeente Breda

Plannen volgende project Masterplan Emer/Hintelaken de Krogten gereed

Gemeente presenteert herbestratingsplannen Rudonk / Franse Akker

Dat het antwoord op de vraag naar bedrijventerreinen niet per definitie ontwikkeling van nieuwe terreinen betekent, illustreert Breda door vaart te zetten achter de herstructurering van Emer/Hintelaken - de Krogten. Samen met bedrijfsleven, gemeente, provincie Noord-Brabant en het ministerie van Economische Zaken is hiervoor eerder een Masterplan opgesteld; een visie en bijbehorende uitvoeringsprojecten. De herbestrating van Rudonk / Franse Akker is een van de 11 projecten die op korte termijn uitgevoerd worden. Eerder dit jaar werd in dit kader al gestart met de reconstructie van het Hazepad.

Ingewikkeld

De voorbereidingen voor deze werkzaamheden hebben vanwege de complexiteit van de verkeerssituatie ter plekke meer tijd in beslag genomen dan aanvankelijk voorzien. In de onderzoeks- en ontwerpfase is aandacht besteed aan specifieke wensen van ondernemers in het gebied. Het gaat zowel om een goede ontsluiting en bereikbaarheid van het totaal als om individuele op- en inritten en om voor vrachtverkeer noodzakelijke aanpassingen, zoals maximale druk en belasting en voldoende ruimte voor draaicirkels. De ontwerpen voor de herbestrating in dit deelgebied worden op korte termijn besproken met de ondernemers in het gebied en in januari 2008 omgezet in een definitief bestek. Voor de uitvoering is een realistische planning opgesteld. Rond de zomer van 2008 wordt het werk uitgevoerd.

Investeringen aantrekken

Met deze initiatieven en investeringen van gemeente en andere overheden volgen naar verwachting ook nieuwe investeringen van bedrijven in dit gebied. Als ook eigen terreinen en gebouwen worden aangepakt draagt dat bij aan het vestigingsklimaat. Om die verwachting in concrete afspraken om te zetten zal bedrijvenvereniging De Mark met de betreffende bedrijven een convenant opstellen. Ook op eigenaren/verhuurders en ontwikkelaars wordt een beroep gedaan om bij te dragen aan de `totale make over' van het in totaal 400 hectaren grote gebied Emer/Hintelaken - de Krogten. Naast ligging en bereikbaarheid spelen immers zaken als een verzorgde buitenruimte, veiligheid, parkeermogelijkheden en uitstraling van gebouwen een rol bij de keuze van bedrijven voor een bepaalde locatie. Daarnaast worden eisen gesteld aan digitale bereikbaarheid (breedband) en gezamenlijk parkmanagement. Ook deze aspecten komen in de verdere uitwerking van deze herstructureringsopgave aan de orde.

Breda, 5 december 2007