Artsen zonder Grenzen


Angolese leger begaat gruweldaden tegen uitgewezen Congolezen

05/12/2007 14:38 -- Artsen zonder Grenzen doet een openlijke aanklacht tegen het Angolese leger dat zich schuldig maakt aan systematische verkrachting en mishandeling van Congolezen. De Angolese militairen begaan gruweldaden tegen uitgewezen Congolezen die in de diamantmijnen van Luanda Norte, in Angola, werkten.

© Cédric Gerbehaye De teams van Artsen zonder Grenzen werken sinds oktober in West-Kasaï, een provincie van de Democratische Republiek Congo aan de grens met Angola. Zij vangen de slachtoffers op en verzamelden honderd getuigenissen over collectieve verkrachtingen en ander afgrijselijk lichamelijk misbruik door Angolese militairen.

'Militairen omsingelen 's nachts bepaalde wijken,' vertelt Meinie Nicolai, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen in Brussel. 'De mannen die kunnen vluchten, doen dat. Zij die dat niet kunnen, worden samen met de vrouwen en kinderen opgesloten in isolatiecellen. De vrouwen worden systematisch door meerdere militairen verkracht, soms voor de ogen van hun kinderen. Deze weerzinwekkende praktijken gaan een paar dagen door terwijl zij naar de grens worden vervoerd om het land uitgezet te worden.'

De uitgewezen Congolezen hebben verklaard dat zij tijdens hun dagenlange opsluiting en deportatie naar de grens geen water en eten kregen. Ze werden vaginaal en anaal gefouilleerd, en hun ontlasting werd onderzocht op de aanwezigheid van diamanten. Ook vertelden zij dat er mensen waren gestorven door uitputting of mishandeling. Volgens deze getuigen worden mannen geslagen, gedwongen te werken of in dienst te treden van het leger, of worden zij zelfs lukraak geëxecuteerd.

Volgens de Verenigde Naties zijn er sinds januari 2007, 44.000 mensen uitgewezen uit dit diamantrijke gebied en verblijven er nog steeds 400.000 Congolezen in het noorden van Angola. 'Hoeveel mensen er elke dag de grens oversteken is moeilijk te zeggen,' aldus Meinie Nicolai. 'De grens tussen Angola en Congo is meer dan 2.000 kilometer lang, en er zijn talloze punten waar je de grens over kunt gaan. 'Artsen zonder Grenzen heeft de plicht om - uit naam van de slachtoffers - deze gruwelijkheden aan te klagen,' verklaart Meinie Nicolai. 'In 2004 hebben we al eerder dit soort misbruiken tegen Congolese migranten aan de kaak gesteld. Het is triest dat het nu overduidelijk blijkt dat er niets veranderd is.'

Lees getuigenissen »

Cycloongebied Bangladesh: tekort aan water in zuidelijke eilanden --