Politie Groningen

E-mail@lert wil bewoners betrekken bij veilige buurt

Digitale nieuwsbrief van buurtagent

Groningen, 05-12-2007 o Regiopolitie Groningen start vandaag in zeven wijken in Groningen met de proef E-mail@lert. Het gaat hier om een digitale nieuwsbrief met informatie, adviezen en
(opsporings)vragen van de buurtagent aan buurtbewoners.

De proef met E-mail@lert start in zeven wijken in de stad Groningen. De buurtagenten van de Hoogte, de Indische buurt, de Herewegbuurt, de Wijert, de Hoornse Meer, Beijum en Lewenborg gaan als eerste aan de slag met de digitale nieuwsbrief. Regiopolitie Groningen wil met dit innovatieve middel burgerparticipatie handen en voeten geven. Buurtbewoners kunnen zo meedenken over zaken die spelen in de wijk. De politie wil op deze manier samen met bewoners de buurt nog veiliger maken. Het gros van de buurtagenten ziet in E-mail@lert een toegevoegde waarde voor communicatie met de buurt.

Persoonlijk

De buurtagent gaat de bewoners van zijn buurt de komende weken persoonlijk met een kaartje uitnodigen om zich aan te melden voor E-mail@lert. Deze nieuwsbrief zal één keer in de maand verstuurd worden. Als daar aanleiding voor is, kan over een bepaald onderwerp of probleem ook tussentijds worden gecommuniceerd via de nieuwsbrief. In het communicatiemiddel staan onderwerpen over veiligheid en leefbaarheid. Burgers worden geïnformeerd over (verkeers)controles en kunnen ook gevraagd worden om mee te denken over bijvoorbeeld overlast, inbraken, vermissingen en het oplossen van misdrijven. Men kan zich via www.politie.nl/groningen aanmelden. Op de website van Regiopolitie Groningen staat zowel een button als een link voor E-mail@lert. Burgers kunnen zich dan per buurt aanmelden en abonneren voor de nieuwsbrief.

De politie realiseert zich dat buurtbewoners door de informatie van de buurtagent onverwacht op de hoogte kunnen worden gesteld over mogelijke onveilige situaties. Toch vindt de politie in dat geval het belangrijk dat de buurt op de hoogte is van het betreffende probleem. Bovendien kan de politie burgers tips en aanwijzingen geven om bijvoorbeeld maatregelen te nemen of bepaalde zaken te voorkomen.

Subsidie

De gemeente Groningen ondersteunt de proef van E-mail@lert. Zij heeft aan het project subsidie verleend. In het project speelt daarnaast de provider van het softwaresysteem MailPlus een belangrijke rol. Het bedrijf zorgt allereerst voor de goede werking van het systeem en de registratie van burgers die zich abonneren. Daarnaast wordt de privacy van burgers gewaarborgd. Regiopolitie Groningen wil, ook met deze digitale nieuwsbrief, laten zien dat zij innovatie hoog in het vaandel heeft staan.

Met uw vragen over E-mail@lert kunt u terecht bij persvoorlichter Paul Heidanus op telefoonnummer 050-5874040.