Gemeente Breda

Breda eert Adriaen van der Donck

Icoon voor de stad symboliseert tolerantie en vrijheid van gedachten.

Breda bereidt plannen voor om tijdens de internationale viering van het 400-jarig bestaan van Manhattan in 2009 een bijzondere persoonlijkheid uit de historie van Breda, Nederland én de Verenigde Staten te laten herleven. Met de rond 1620 in Breda geboren Adriaen van der Donck heeft de stad een historische vrijdenker in haar midden, die ook in de actuele maatschappij symbool kan staan voor respect en vrijheid van gedachten en godsdienst.

Met de herontdekking van deze beroemde Bredanaar verbindt Breda het internationale verleden aan actuele themas en ambities. De belangstelling van het Amerikaanse bedrijfsleven voor Breda kan door de activiteiten rondom Adriaen van Der Donck een extra impuls krijgen. Meer in het algemeen versterken erfgoed en de geschiedenis van bekende inwoners de aantrekkingskracht van steden. Breda ziet kansen om de stad op basis van de historie in Europa en elders in de wereld te profileren. Voorjaar 2008 maakt Breda de plannen bekend.

Van der Donck, de actualiteit

Hoewel in eigen land in de vergetelheid geraakt, geniet Adriaen van der Donck in Amerika bekendheid als één van de eerste patriotten. Hij bracht tolerantie en respect voor andere opvattingen, culturen en religies naar de Nieuwe Wereld en heeft zo in zekere zin bijgedragen aan de tolerante sfeer die het hedendaagse New York nog steeds kenmerkt.

In 2009 wordt wereldwijd aandacht besteed aan '400 jaar Manhattan. Dan wordt herdacht dat in 1609 de Brit Henry Hudson, in opdracht van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden i.o., het eiland Manhattan ontdekte. Daarmee werd een begin gemaakt met het koloniseren van dat eiland, in eerste instantie door mensen uit de Nederlanden. Tussen 1609 en 1667 (Vrede van Breda) is een groot aantal Nederlanders betrokken geweest bij het ontstaan en de ontwikkeling van Nieuw Amsterdam. Eén van hen is de Bredanaar Adriaen van der Donck, wiens naam tijdens de viering van 400 jaar Manhattan veelvuldig zal vallen.

Breda ontwikkelt plannen om deze historische Bredanaar een duurzame positie in de eigentijdse stad en samenleving te bezorgen. In de Bredase Erfgoedreeks verschijnt een speciale Adriaen van der Donck-uitgave om zijn levensgeschiedenis en gedachtegoed voor iedereen toegankelijk te maken. Er wordt onderzocht op welke manieren Breda kan aansluiten bij internationale activiteiten. Breda zet in op een meer dan eenmalige periode van belangstelling en onderzoekt op welke andere manieren Van der Donck blijvend aan de stad verbonden kan worden als een vrijheidsdenker, die past in het rijtje Desiderius Erasmus, Baruch Spinoza, en uit het meer recente verleden bijvoorbeeld Marten Luther King.

Amsterdam kiest ervoor zich met Spinoza te profileren als een stad die van oudsher tolerantie en vrijheid van godsdienst hoog in het vaandel heeft; Rotterdam heeft Erasmus. Met een vergelijkbare intentie zal ook Breda meer werk maken van Adriaen van der Donk. Breda hecht er waarde aan om de betekenis van deze personen als boegbeelden van respect en tolerantie én als vernieuwers te benadrukken. Aldus wethouder André Adank. Erfgoed is van belang voor de beleving van onze stad, biedt goede aanknopingspunten voor city marketing, maar daarenboven bieden figuren als Van der Donck ook aanleiding en inspiratie voor bezinning.

Breda, 5 december 2007


---

------

BIJLAGE

Van der Donck, de historie

Adriaen van der Donck werd omstreeks 1620 in roerige tijden in Breda geboren als kleinzoon van de befaamde turfschipper, Adriaen van Bergen, die Breda wist te ontzetten uit de Spaanse overheersing.

Na zijn opleiding aan een Latijnse school, studeerde Van der Donck rechten aan de universiteit van Leiden en koos in dienst van een Amsterdamse koopman voor een loopbaan in de Nieuwe Wereld.

Hij vestigde zich in 1645 in Nieuw Amsterdam en was er eerste rechtsgeleerde, advocaat en procureur. Als tolk/vertaler speelde hij een belangrijke rol bij de vredesonderhandelingen in Fort Oranje tussen gouverneur Willem Kieft en de Indianen. Zijn beloning was het recht om een stuk grond te kopen van de Indianen.

Van der Donck heeft in zijn contacten met de oorspronkelijke Indiaanse bevolking steeds blijk gegeven van zijn respect voor hun geloof en tradities. Hij wist als het ware een brug te bouwen tussen verschillende culturen. Vanuit zijn opvattingen over gelijkheid, vrijheid van religie en gedachten mengde hij zich in de (handels)politiek van de WIC en de Nederlanden. Van der Donck ontpopte zich als politiek leider van de kolonisten. Als gevolg van zijn inspanningen verkreeg Nieuw Amsterdam stadsrechten en werd een Nederlandse bestuursstructuur geïmplementeerd, van belang voor de latere Verenigde Staten. Van der Donck zou zeer waarschijnlijk burgemeester van Nieuw Amsterdam zijn geworden, als de eerste Engelse oorlog niet zou zijn uitgebroken. In Amerika wordt deze zoon van Breda inmiddels beschouwd als een symbool voor tolerantie en gewetensvrijheid.

Tijdens een verblijf in Nederland waarschijnlijk bij familie in Breda- publiceerde Van der Donck Beschryvinghe van Nieu Nederlant. Rond 1650 vestigde hij zich op zijn Amerikaanse landgoed, waar hij rond 1655 overleed.

Het toenmalige landgoed van Van der Donck is de tegenwoordige Amerikaanse stad Yonkers in de staat New-York. De naam is afgeleid van de verworven titel van Van der Donck: (land)jonker