Gerechtelijke organisatie

Agentschap Telecom heeft SLAM!FM terecht boetes opgelegd wegens te veel hits en te weinig muziek

's-Gravenhage, 5 december 2007 - SLAM!FM - opvolgster van ID&T Radio - heeft in 2003 de vergunning gekregen voor kavel A5, bestemd voor radioprogramma's voor bijzondere muziek. SLAM!FM heeft de vergunning aangevraagd voor vernieuwende dance muziek en daarbij beloofd om tussen 07.00 uur en 19.00 uur minstens 95% van de tijd muziek te draaien en maximaal 7,5% hitmuziek. Mede naar aanleiding van klachten van concurrent Radio 538, heeft het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, in 2005 aan SLAM!FM twee boetes opgelegd en twee lasten onder dwangsom, omdat - kort gezegd - er te veel werd gepraat tijdens de uitzendingen en er te veel hits werden gedraaid.
Zowel SLAM!FM als Radio 538 hebben hiertegen beroep ingesteld bij de rechtbank Rotterdam, die in haar uitspraak van 14 maart 2007, LJN BA1537, Radio 538 gelijk heeft gegeven en oordeelde dat Agentschap Telecom de voorschriften anders moest interpreteren. Hiertegen hebben Agentschap Telecom (de minister van Economische Zaken) en SLAM!FM hoger beroep ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.
Het College heeft geoordeeld dat de vraag wanneer een muziekstuk een hit is door Agentschap Telecom goed is uitgelegd. Dit betekent dat SLAM!FM andere versies van een hit mag uitzenden, ook als deze sterk op de hitversie lijken. Het moet dan echter wel gaan om officieel uitgebrachte versies, dus niet de door SLAM!FM zelfgemaakte "edits". SLAM!FM moet nu alsnog een boete van EUR 100.000,-- betalen en iedere keer als Agentschap Telecom constateert dat SLAM!FM te veel hits uitzendt een dwangsom.
In de tweede plaats heeft het College geoordeeld dat Agentschap Telecom het voorschrift, dat minimaal 95% van de tijd muziek moet worden gedraaid, onjuist heeft geĂŻnterpreteerd. Bij de berekening van dit percentage is Agentschap Telecom ervan uitgegaan dat in geval van combinatie van spraak met muziek (zoals bij intro's en outro's en gedurende de tijd dat zogenoemde fillermuziek wordt uitgezonden ter begeleiding van de presentatie) die uitzendtijd zowel moet worden toegerekend aan zowel muziek als spraak. Volgens het College is dit echter onjuist, omdat op die manier tijd dubbel wordt gerekend, waardoor per uur meer dan 60 minuten zou worden uitgezonden. SLAM!FM moet ook op dit punt in de toekomst dwangsommen betalen als wordt geconstateerd dat SLAM!FM bij een juiste wijze van berekening weer te weinig muziek uitzendt.
Het belangrijkste argument van SLAM!FM, dat zij niet kon weten dat zij de voorschriften overtrad omdat niet duidelijk was wanneer sprake was van een hit en wanneer sprake was van muziek of niet, heeft het College afgewezen. Volgens het College is steeds duidelijk geweest wat de norm was.

LJ Nummer

BB9361

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 5 december 2007 Naar boven