Gemeente Vlist


---

Hofkamp

Renovatie wijk Hofkamp / Jan de Waardsingel (Haastrecht)

De gemeente gaat de inrichting van de wijk Hofkamp en de Jan de Waardsingel, in de meest brede zin van het woord, verbeteren.

Onderwerpen:

* Opknapbeurt voor Hofkamp en de Jan de Waardsingel
* Definitief ontwerp

* Planning

* Voor bewoners en samen met bewoners

* Bewonersbijeenkomsten (verslagen)

* Meer informatie?

Opknapbeurt voor Hofkamp en Jan de Waardsingel

Er is hard gewerkt aan een plan voor de opknapbeurt van de wijk Hofkamp en de Jan de Waardsingel in Haastrecht. Na enkele bewonersbijeenkomsten en een inloopavond ligt er een definitief ontwerp dat ook door burgemeester en wethouders is goedgekeurd. In 2008 wordt het project uitgevoerd.

Wat gaat er gebeuren in de wijk Hofkamp en aan de Jan de Waardsingel? Een greep uit de maatregelen:

* Hofkamp wordt als 30 km-gebied ingericht. Er komen in diverse straten parkeervakken en ter plaatse van kruisingen plateaus.
* Sterk verzakte straten (o.a. de Julianalaan en een gedeelte van Jan de Waardsingel) worden opgehoogd met lichtgewichtmateriaal om verzakkingen zoveel mogelijk tegen te gaan.
* De bestaande lantaarnpalen zijn sterk verouderd en in slechte staat. Er komt nieuwe, energiezuinige openbare verlichting. Hiermee wordt het stroomverbruik verlaagd en de uitstoot van CO2 verminderd.

En verder?

Wens bewoners en scholen: doortrekken voetpad Jan de Waardsingel

Het is de wens van bewoners en de scholen om het voetpad langs de Jan de Waardsingel door te trekken naar de Bredeweg. Zo ontstaat een alternatieve route voor de schooljeugd. De gemeente heeft doortrekken van het voetpad in het definitieve plan opgenomen. Dit was overigens ook een aanbeveling uit het onderzoek naar verkeerscirculatie en verkeersveiligheid dat de gemeente onlangs liet uitvoeren.

Een groene wijk die groen moet blijven

In de wijk is heel weinig openbaar groen. Toch toont de wijk groen, omdat veel huizen grote voortuinen met beplanting hebben. Op verzoek van de bewoners wordt er niet veel aan het groen in de wijk veranderd. Verder gaat de gemeente natuurvriendelijke oevers aanleggen. Dit betekent onder andere dat de beschoeiing wordt verlaagd en dat oevers worden beplant met streekeigen planten zoals de dotterbloem.

Werken aan water

Het bestaande riool in de wijk Hofkamp is met een videocamera geïnspecteerd en beoordeeld door de Grontmij. Het grootste deel van het riool is volgens het onderzoek nog in goede staat en hoeft daarom niet te worden vervangen. Alleen een stuk in het noorden van de wijk moet worden vernieuwd.
Verder verbetert de gemeente de waterkwaliteit. In het noordelijk deel van Hofkamp wordt een speciaal regenwaterriool aangelegd. Regenwater van de straten komt in dit nieuwe stelsels terecht. Dit wordt afkoppelen genoemd. Door afkoppelen komt minder (schoon) regenwater in het gemengde riool. Het riool loopt hierdoor niet zo gauw vol. Bij hevige buien wordt er dus ook minder snel via de riooloverstort op het oppervlaktewater geloosd. De waterkwaliteit gaat omhoog en mogelijke wateroverlast wordt verminderd.

Definitief ontwerp

Wij vinden het belangrijk om met betrokkenen erg belangrijk. Op deze manier kon definitieve ontwerp zo worden opgesteld dat zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de wensen van bewoners. Wij hebben goede ervaringen met deze aanpak, die ook gevolgd is bij de opknapbeurten van de Kunstschilderswijk (Stolwijk), Bergvliet en Stein (Haastrecht).
* Definitief ontwerp renovatie Hofkamp / Jan de Waardsingel (323 kB)

Planning

2007

22 mei

mei juni

4 juli

juli september

2 oktober

oktober december

Eerste bewonersavond (uitleg problematiek, mening inwoners peilen)

Uitwerken voorlopig ontwerp

Tweede bewonersavond (presentatie voorlopig ontwerp, mening inwoners horen)

Uitwerken definitief ontwerp

Derde bewonersavond (presentatie definitief ontwerp)

Bestek maken

2008

januari maart

april

aanbesteden

start uitvoering

Hoe pakt de gemeente het project aan?

De bewoners van Hofkamp en de Jan de Waardsingel zijn ruim voor de uitvoering geïnformeerd over het project. Daarbij hebben zij de gelegenheid gekregen hun ideeën en wensen voor de nieuwe inrichting van het openbare gebied kenbaar te maken. Dit is gebeurd tijdens diverse bewonersbijeenkomsten. De gemeente is begonnen met een stuk beeldvorming, over en weer. De gemeente liet de inwoners kennismaken met de problematiek in de wijk en gaf mogelijke oplossingsrichtingen aan. Tegelijkertijd vernam zij van bewoners wat er leeft en waarmee rekening zou moeten worden gehouden bij het maken van de plannen en bij de uitvoering. Dit is gebeurd tijdens de eerste bewonersavond (zie planning).

Vervolgens is de gemeente aan de slag gegaan en heeft zij een voorlopig ontwerp gemaakt. Met dit ontwerp kwam zij tijdens de tweede bijeenkomst (zie planning) bij de bewoners terug. Bewoners kregen opnieuw alle gelegenheid kennis te nemen van het plan en hun mening te geven. Daarna kon het definitieve ontwerp worden gemaakt dat ook aan de bewoners is gepresenteerd tijdens een inloopbijeenkomst (zie planning).

Bewoners ontvangen voor bewonersbijeenkomsten altijd een uitnodiging per brief thuis. Verslagen van bijeenkomsten gaan naar alle bewoners, niet alleen naar degenen die aanwezig waren.

Bewonersbijeenkomsten (verslagen)

Op 4 juli 2007 vond in Het Witte Hof de tweede informatieavond over de renovatie van de wijk Hofkamp plaats. Met behulp van de wensen en ideeën die tijdens de bijeenkomst naar voren kwamen, hebben wij het destijds gepresenteerde plan verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

Wij hebben de bewoners van Hofkamp beloofd dat wij dit definitieve ontwerp opnieuw aan hen zouden voorleggen. Wij doen dit tijdens een inloopavond die wordt gehouden op dinsdag 2 oktober 2007. Bewoners kunnen op die dag van 19.00 uur tot 21.00 uur binnenlopen in Het Witte Hof (Hoogstraat 152 in Haastrecht) om de plannen voor de wijk te bekijken en vragen te stellen aan de aanwezige deskundigen. Ook de details kunnen deze avond worden besproken, zoals de locatie van inritten en de locatie van bomen.

Na de inloopavond wordt het definitief ontwerp aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd. Nadat het plan door het college is goedgekeurd, wordt het verder uitgewerkt in een bestek met tekeningen voor de uitvoering. De planning is erop gericht om het project in het eerste kwartaal van 2008 aan te besteden, zodat in het voorjaar van 2008 met de uitvoering kan worden gestart. Zodra de planning voor de uitvoering bekend is, informeren wij de bewoners tijdig over de start van de werkzaamheden (naar verwachting dus maart of april 2008).

Verslagen worden op deze pagina geplaatst als zij klaar zijn en naar bewoners zijn gestuurd.

* Verslag bewonersavond 22 mei 2007

* Verslag bewonersavond 4 juli 2007

Meer informatie?

Voor vragen over het project kunt u contact opnemen met:

team Ruimtelijke Ordening en Civiele techniek (ROC)

de heer W. Boer

tel. 0182 - 348422

w.boer@gem-vlist.nl


---

| |